eur:
397.97
usd:
359.75
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Napfény és tüdőrák: van köztük összefüggés

A dohányzás után a második legfontosabb oka a tüdőrák kialakulásának az, hogy az emberek nem jutnak elég napfényhez - derül ki egy új tudományos jelentésből.

Azokban az országokban, ahol az emberek jobban ki vannak téve a napsugárzásnak - például az afrikai Malawiban vagy Beninben -, sokkal kevesebben betegszenek meg tüdőrákban, mint a kevésbé napfényes államokban.

Az UVB-sugárzás szintje összefüggésben van a tüdőrákos esetek kialakulásának gyakoriságával - mondta a kutatás egyik résztvevője, a Kaliforniai Egyetem munkatársa, Cedric Garland.

A kutatók az Egészségügyi Világszervezet adatait és nemzeti egészségügyi statisztikákat használtak fel a jelentés elkészítéséhez, amelyből kiderül, hogy a tüdőrák 75-85 százalékban a dohányzás miatt alakul ki.

Ugyancsak közrejátszik a betegség kialakulásában, hogy az emberekhez mennyi napfény jut el: a tüdőrákos esetek száma jóval alacsonyabb a napfényes, Egyenlítő közelében fekvő országokban, mint azokban az államokban, ahol kevesebbet süt a nap.

Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 06:13
×
×
×
×