eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Rengeteget segíthet, de drága a műholdas távérzékelés

Nehezen kutatható területek feltárására, valamint ismeretlen régészeti lelőhelyek feltérképezésére alkalmas az a multispektrális műholdas távérzékelés, amely képes az űrből a föld felszínét vizsgálni, akár egy méter alatti felbontású felvételeket készíteni - mondta el a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének tanársegéde. Sánta Gábor hozzátette: az ilyen típusú kutatások azonban ma még nem elterjedtek, ugyanis egy-egy kép akár több százezer dollárba is kerülhet.

A multispektrális műholdas távérzékelésnek beláthatatlanok a lehetőségei a régészetben, bár a módszer még nem elterjedt - mondta az InfoRádiónak Sánta Gábor régész, a Szegedi Tudományegyetem tanársegéde.

Kifejtette: ezek a kutatások ma még kezdeti stádiumban vannak, ugyanis a régészeknek egy méter alatti felbontású felvételekre van szükségük, és ezekhez magas áron lehet hozzájutni, egy kép akár több százezer dollárba is kerülhet.

Sánta Gábor kiemelte: a műholdas felvétel során a speciális kamerák, amelyek meghatározott színképsávokban észlelnek, a felület minőségéről, anyagi szerkezetéről is szolgáltatnak információt.

Ha egy bizonyos színképtartományban fotózzuk le az űrből a Föld felszínét, annak a megjelenése más lesz, ha egy régészeti jelenséget rejt a talaj - tette hozzá.

A multispektrális műholdas távérzékelés technológiája egyaránt alkalmas a területek újbóli vizsgálatára, a nehezen kutatható területek feltárására, és az eddig ismeretlen régészeti lelőhelyek felfedezésére, feltérképezésére is.

A műholdas távérzékelés módszerét már sikerrel alkalmazták Közép-Amerikában, ahol maja városok szerkezetét térképezték fel, valamint Egyiptomban, ahol a Nílus deltájában egy iszap által eltemetett települést sikerült felfedezni a technológiával - fejtette ki a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének tanársegéde.

Hanganyag: Koncz Anita

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×