A metabolikus szindróma olyan gyakori állapot, amelyre elhízás, magas vérnyomás, magas vércukorszint és kóros vérzsír-összetétel jellemző. Akik ebben szenvednek, azok kétszer nagyobb eséllyel lesznek szívbetegek, illetve kapnak agyvérzést.
Azt már korábban kimutatták, hogy a cukortartalmú szénsavas üdítőitalok fogyasztása növeli a szívbetegségek kockázatát, a bostoni orvosegyetem kutató viszont most azt is megállapították, hogy igaz ez a diétás üdítőkre is.
A kutatók hatezer középkorú férfi és nő egészségi állapotát követték figyelemmel négy éven keresztül. Közülük azok, akik legalább napi egy cukros üdítőt ittak, 31 százalékban nagyobb eséllyel híztak el - ráadásul deréktájban, ami nagyobb veszélyt jelent a szívbetegség kialakulása szempontjából.
A cukros üdítőt ivók körében 25 százalékkal nőtt a magas vércukor-szint kialakulásának és 32 százalékkal a jó koleszterin-szint csökkenésének veszélye.
Ezután megvizsgálták azokat, akik naponta legalább egy diétás üdítőt isznak. Kiderült, hogy a körükben 50-60 százalékkal magasabb a metabolikus szindróma kialakulásának veszélye.
A kutatás egyik vezetője, Ramachandran Vasan szerint az üdítőital-fogyasztók - függetlenül attól, hogy cukros vagy diétás ital isznak-e - hasonlóan táplálkoznak: több kalóriát, valamint telített és transzzsírt, viszont kevesebb rostot fogyasztanak, nem mozognak eleget, és ülő életmódot folytatnak.
További kutatások szükségesek még annak megértéséhez, mi az összefüggés a metabolikus szindróma és a diétás üdítők között. Addig is az amerikai kardiológusok szövetsége figyelmeztetett: az emberekkel meg kell értetni, hogy a diétás üdítő önmagában nem okoz szívbetegséget, és még mindig jobb, ha cukros üdítő helyett ezt fogyasztják.
Lottó - Harmincan is eltaláltak öt számot