eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Százötven millió év után ismét felemelkedett az óriás

A második világháború után ismét felállították a világ legnagyobb dinoszaurusz csontvázát Berlin természettudományi múzeumában.

A Brachiosaurus 150 millió éves csontváza nagyjából 13 méter magas, szinte felér a 19 századi épület központi csarnokát koronázó üvegkupolájáig.

Az ősi maradványokat német régészek ásták ki Afrikában, még az első világháború előtt.

A Brachiosaurus csontvázát egy szintén 150 millió éves Archaeopteryx és öt másik dinoszaurusz maradványaival együtt állították ki, amelyek így együtt a világ egyik legjelentősebb fosszíliagyűjteményének számítanak.

Az óriási dinoszaurusznak, amelyet először 1937-ben csodálhatott meg a nagyközönség, pusztán a combcsontja 300 kilogramm súlyú.

A tudomány fejlődésének köszönhetően azonban most először csodálható meg megfelelő testtartásban. Ahelyett, hogy "guggolna", most egyenesen áll lábain, nyakát hosszan előre nyújtva.

Az óriás dinoszauruszok a múzeum új kiállításának részei. A tárlat az evolúciót mutatja be, felhasználva a legmodernebb számítástechnikai eszközöket és az ősmaradványokat egyaránt.

A berlini múzeum kincseinek azonban csak a töredékét lehet megtekinteni. Az intézménynek csak a madárgyűjteménye 130 ezer darabból áll, köztük ötven olyan, nagyrészt kihalt faj példányaival, amelyeket James Cook kapitány harmadik csendes-óceáni útján gyűjtöttek össze.

A múzeumban található a világ legnagyobb bogárgyűjteménye. Emlősből egymillió, halból 14 ezer darab van az intézmény birtokában.

A berlini múzeumban a második világháborús bombázások jelentős kárt tettek. Az épület a város keleti oldalára került, és mivel kevés pénzt költöttek rá, állaga leromlott.

Az intézmény keleti szárnya egészen mostanáig nagyon rossz, romos állapotban volt. A teljes renoválás a tervek szerint 2009-re fejeződik be.

A múzeum óriási gyűjteményének túlnyomó részét az emeleti szobákba zsúfolták be; az elraktározott különlegességek szinte Németország utolsó császárának kora óta érintetlenek.

Nyáron a 200 ezer üvegtégely miatt, amelyben alkohollal tartósított emlősök vannak, olyan bűz terjengett a légkondicionáló nélküli múzeumban, mint egy műtőben. Emiatt a tégelyeket folyamatosan töltik fel, és a szobákat, ahol tárolják őket, elsötétítették.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Július 31-én villámcsapásként érkezett a hír, mely szerint egy robbanásban életét vesztette Iszmail Hanijeh, a Hamász politikai ágának vezetője és a terrorszervezet legbefolyásosabb tagja. A feszültséget tovább fokozta, hogy a detonációra egy teheráni szállodában került sor. Irán azonnal felvonta a bosszút szimbolizáló vörös zászlót, a különféle nyugati hírszerző ügynökségek pedig egész augusztusban arról közöltek híreket, hogy „a következő héten” már biztosan támadás fog indulni Izrael ellen. Az iráni válaszcsapás egyelőre elmaradt, de miért? Itt van három lehetséges magyarázat Teherán tétlenségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×