eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Megette a kihaltnak hitt állatot

Elképzelhető, hogy nem halt ki a Sir David Attenborough brit természettudósról elnevezett tojásrakó emlős.

A kutatók legutóbbi útjukon a pápuai Küklopsz-hegyekben rábukkantak az Attenborough hosszú ormányú hangyásza által ásott gödrökre és az állat egyéb nyomaira.

A kutatócsoport egy hónapot töltött a hegyek között, amelyeket sűrű őserdő borít, és ahol több mint 45 éve nem jártak tudósok.

A fajnak egyetlen példánya ismert, egy holland botanikus talált rá 1961-ben. A maradványai azóta egy hollandiai múzeumban vannak.

A "cipős doboz méretű" hangyászt azóta senki nem látta, ezért a tudósok arra következtettek, hogy kihalt.

A tudósok most olyan lyukakat találtak a földben, amelyeket a hangyász "fúrt" hosszú ormányával.

Az egyik pápua azt mondta a tudósoknak, hogy nemrég csapdával fogott egy ilyen állatot, majd megette. "Finom volt" - tette hozzá.

Attenborough hosszú ormányú hangyásza az egyike annak az öt emlősnek, amelyek tojást raknak. Ezek a fajok még a dinoszauruszok korában jelentek meg a Földön.

Az állatok életmódjáról csak nagyon keveset tudni. A feltételezések szerint a hangyászok földigilisztákat fogyasztanak, és a nap nagy részét földbe vájt üregeikben és faüregekben töltik. A támadók ellen a hátukat borító tüskékkel védekeznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Július 31-én villámcsapásként érkezett a hír, mely szerint egy robbanásban életét vesztette Iszmail Hanijeh, a Hamász politikai ágának vezetője és a terrorszervezet legbefolyásosabb tagja. A feszültséget tovább fokozta, hogy a detonációra egy teheráni szállodában került sor. Irán azonnal felvonta a bosszút szimbolizáló vörös zászlót, a különféle nyugati hírszerző ügynökségek pedig egész augusztusban arról közöltek híreket, hogy „a következő héten” már biztosan támadás fog indulni Izrael ellen. Az iráni válaszcsapás egyelőre elmaradt, de miért? Itt van három lehetséges magyarázat Teherán tétlenségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×