eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Jelentősen növeli a mellrák kockázatát a grapefruit

A grapefruit fogyasztása csaknem egyharmaddal növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát - mutatta ki amerikai kutatók tanulmánya.

A Dél-Kaliforniai és a Hawaii Egyetem kutatása szerint már napi negyed grapefruit elfogyasztása is jelentősen, 30 százalékkal növeli a mellrák kifejlődésének veszélyét.

A vizsgálatban több mint 50 ezer klimax után lévő nő vett részt, közülük 1.657-nél diagnosztizálták a betegséget.

A tudósok szerint a gyümölcs növeli az ösztrogén hormon szintjét, amelynek kapcsolatát már korábban kimutatták a betegséggel.

A szakemberek a British Journal of Cancer című szaklapban megjelent cikkben hangsúlyozzák: ez az első eset, hogy egy gyakran fogyasztott ételről derül ki, hogy növelheti a betegség veszélyét a klimax után lévő nőknél.

Korábban a mérsékelt alkoholfogyasztásról - a sör, a fehér bor és számos rövidital esetében - mutatták ki, hogy 9 százalékkal növeli a mellrák kockázatát, egyedül a vörös bor kapott "felmentést".

Egy európai tanulmány a gyorséttermi ételek kockázatára mutatott rá, egy amerikai vizsgálat pedig a zsíros étrendet találta jelentős rizikófaktornak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Július 31-én villámcsapásként érkezett a hír, mely szerint egy robbanásban életét vesztette Iszmail Hanijeh, a Hamász politikai ágának vezetője és a terrorszervezet legbefolyásosabb tagja. A feszültséget tovább fokozta, hogy a detonációra egy teheráni szállodában került sor. Irán azonnal felvonta a bosszút szimbolizáló vörös zászlót, a különféle nyugati hírszerző ügynökségek pedig egész augusztusban arról közöltek híreket, hogy „a következő héten” már biztosan támadás fog indulni Izrael ellen. Az iráni válaszcsapás egyelőre elmaradt, de miért? Itt van három lehetséges magyarázat Teherán tétlenségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×