eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

A színpompás madarakat sújtotta leginkább Csernobil

A legszínesebb tollazatú madarak szenvedtek a leginkább a csernobili atomerőmű-katasztrófa káros határaitól - állapították meg egyesült államokbeli kutatók.

Huszonegy évvel a világ legnagyobb nukleáriserőmű-katasztrófája után 57 madárfaj összesen 1570 egyedét vizsgálták meg a Dél-Karolinai Egyetem kutatói. Kiderült, hogy a robbanás hatása négy fajt érintett különösen.

A fajokra vagy a vörös, sárga és narancssárga tollazat jellemző, vagy az, hogy nagy tojásokat raknak, vagy pedig az, hogy igen távolról érkeztek erre a tájegységre.

Valószínűleg azért ezek szenvedtek leginkább a sugárzástól, mert jellegzetességeik miatt sokkal többet használnak fel az antioxidánsokból, amelyek védőpajzsként szolgálnak a sugárzás káros hatásai ellen.

Ezekből az anyagokból azonban sokat kell felhasználni ahhoz, hogy egy madárnak színes tollazata vagy nagy tojásai legyenek, és ahhoz is, hogy nagy távolságokat tudjon átrepülni. Éppen ezért az említett fajok veszélyeztetettebbek, jobban ki vannak szolgáltatva
a sugárzás nyomán keletkező szabad gyökök rombolásának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
A holland lakásviszonyokat idézik a belvárosi kerületek

A holland lakásviszonyokat idézik a belvárosi kerületek

Tavaly év végén a hazai lakásállomány elérte a 4,6 milliót, melynek közel harmada (32 százaléka) Budapesten és Pest megyében található. A lakásszám területi eloszlása mellett azonban azok tulajdonviszonyai között is nagy eltéréseket láthatunk. Bár Magyarországon hagyományosan magas a saját tulajdonú lakásban élők aránya, egyes településeken és fővárosi kerületekben ez a holland vagy a francia arányokat idézi, miközben sok helyen a településen élők 100 százaléka saját lakásban él. Hogy ezen a téren mi jellemzi az országot nemzetközi viszonylatban és mekkorák az országon belüli különbségek, azt a KSH legfrissebb számai alapján néztük meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×