eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Megtalálták a hatalmas meteor kráterét?

Olasz tudósok szerint az egy évszázaddal ezelőtt a szibériai Tunguska folyó térségében pusztítást okozó meteor nyomán keletkezett egy tó. Állításuk jelentőségét az adja, hogy máig sem találtak olyan krátert, amelyet ezzel a meteorral lehetne összefüggésbe hozni.

A legtöbb tudós úgy véli, hogy a meteor - vagy aszteroida - a Föld atmoszférájában robbant fel, 5-10 kilométerrel a felszín felett, ezért nem lehet a becsapódáskor keletkezett krátert fellelni.

A Bolognai Egyetem kutatói azonban úgy vélik: elképzelhető, hogy a robbanás epicentrumától nem messze lévő Cseko tó a meteor egy részének becsapódásakor keletkezett. Szerintük a kis méretű, tál alakú meder nagyon hasonlít egy becsapódási kráterhez, és elüt a közelben lévő tavak jellegzetességeitől.

Vizsgálatuk szerint 10 méterrel a tó felszíne alatt egy szokatlan geológiai alakzat figyelhető meg, amely lehet összeállt tavi üledék, vagy egy űrből érkezett kődarab.

A kutatók nem állítják, hogy a tó egy becsapódási krátert töltött ki, de kizártek sok más keletkezési magyarázatot.

Kételkednek

Sokan kétségbe vonják a bolognai kutatók álláspontját, az Imperial College London egyik kutatója szerint a tó túl sekély, és ovális alakú, ami nem jellemző egy krátertóra. Ráadásul egy becsapódás a kráter körül minden fát elsöpört volna, de a tó körül száz évnél öregebb fák is vannak.

Az olasz tudósok azonban úgy vélik, hogy a tó rendellenességei megmagyarázhatók, ha a meteordarab viszonylag lassan haladt, és így alacsony sebességgel csapódott be a mocsaras tajgába, majd a víz bővíthette ki krátert.

A Bolognai Egyetem szakemberei jövő nyáron új expedíciót vezetnek a helyszínre, amikor a tervek szerint a felszín alatti furcsa tárgyat is megvizsgálják.

Az 1908. június 30-án bekövetkezett detonáció egyébként a hirosimai atombomba erejének ezerszeresével rendelkezett, kétezer négyzetkilométeren tarolta le az erdőt. A robbanás olyan fényes volt, hogy még a londoni égen is látták.

Címlapról ajánljuk
Egyre fiatalabb gyerekek hívják a Kék Vonalat, növekszik az öngyilkossági késztetések száma

Egyre fiatalabb gyerekek hívják a Kék Vonalat, növekszik az öngyilkossági késztetések száma

Szeptember 10-én volt az öngyilkosság-megelőzés világnapja. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-szolgálatást az elmúlt egy évben mintegy harmincezer esetben keresték meg beszélgetésre, megértésre vágyó gyerekek és fiatalok. Több mint kétezer megkeresésben jelent meg az öngyilkossági gondolat, ezerötszáz esetben pedig önsértés miatt kértek segítséget a fiatalok.

Hóviharok szeptemberben: itt vannak a legvadabb videók

Boris meglehetősen télies havazást dobott az Alpok keleti területein már pénteken, ám a "móka" folytatódik majd a hétvégén is. A megosztókra feltöltött videók drámai képet mutatnak arról, milyen is az, amikor a nyárból egyik napról a másikra bezuhanunk a télbe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Azt hitted, a Kalasnyikov csak gépkarabélyként létezik? – Nagyobbat nem is tévedhetnél

Azt hitted, a Kalasnyikov csak gépkarabélyként létezik? – Nagyobbat nem is tévedhetnél

Bár sokak számára meglepően hathat, a legendás orosz Kalasnyikov messze nem csak gépkarabélyokat jelölhet. A fegyvercsaládról szóló cikksorozatunkban foglalkoztunk már a szovjet érában gyártott „klasszikusokkal”, az orosz újragondolásokkal, és a más országok által használt kópiák egy részével is, most pedig górcső alá vesszük a széria egyéb variánsait, hiszen Mihail Kalasnyikov dizájnja a géppuskáktól a sörétes puskákig számtalan fegyverben megtalálható.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×