eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Forradalmasíthatja a gyógyítást a mesterséges bőr

Brit kutatók olyan mesterséges bőrt fejlesztettek ki, amely az első kísérletekben felgyorsította a gyógyulást és csökkentette a hegesedést, valamint képes volt egybeépülni a valódi bőrrel. A tudósok szerint a jövőben a mesterséges szövet a bőrátültetés alternatívája lehet.

Jelenleg az égési és nagy kiterjedésű sebek bőrrel való befedésének legjobb módszere a bőrátültetés, ami azonban nem ideális megoldás, ezért már régóta dolgoznak valamiféle mesterséges bőr kifejlesztésén.

Eddig azonban nem tudták elérni, hogy a mesterséges szövet egyesüljön az emberi bőrrel, ami erős határt szabott az alkalmazhatóságnak.

A brit Intercytex kutatócég szakemberei a gyógyuló sebekből szintetizált fibrin nevű fehérjéhez adtak emberi fibroblastot, amelyet a szervezet új szövetek előállítására használ. A folyamat a későbbiekben is az emberi test módszerét másolja, a fibroblast sejtek kollagént állítanak elő, ami szilárdabbá teszi a bőrszövetet.

A klinikai kísérletben 6 egészséges önkéntes karján ejtettek sebet, bőrüket a laboratóriumban kitenyésztett mesterséges bőrrel pótolták. 28 nap után a mesterséges szövet szilárd maradt, a seb pedig alig látható hegesedéssel gyógyult.

A gyógyulás sebessége még az Intercytex vezető tudósát is meglepte, aki elmondta: forradalmasíthatja a sebek gyógyítását, ha a biztató eredmények nagyobb kísérletekben is sikerül megismételni.

Mások azonban óvatosságra intenek, mondván: egy dolog, hogy steril körülmények között működik a mesterséges szövet, és másik, hogy valódi körülmények között mire képes.

Phil Stephens, a Cardiffi Egyetem sejtbiológusa szerint különösen a hegesedés mértékének csökkentésében és az idősek krónikus sérüléseinek kezelésében lesz jól hasznosítható a mesterséges bőr.

Címlapról ajánljuk
Egyre fiatalabb gyerekek hívják a Kék Vonalat, növekszik az öngyilkossági késztetések száma

Egyre fiatalabb gyerekek hívják a Kék Vonalat, növekszik az öngyilkossági késztetések száma

Szeptember 10-én volt az öngyilkosság-megelőzés világnapja. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-szolgálatást az elmúlt egy évben mintegy harmincezer esetben keresték meg beszélgetésre, megértésre vágyó gyerekek és fiatalok. Több mint kétezer megkeresésben jelent meg az öngyilkossági gondolat, ezerötszáz esetben pedig önsértés miatt kértek segítséget a fiatalok.

Hóviharok szeptemberben: itt vannak a legvadabb videók

Boris meglehetősen télies havazást dobott az Alpok keleti területein már pénteken, ám a "móka" folytatódik majd a hétvégén is. A megosztókra feltöltött videók drámai képet mutatnak arról, milyen is az, amikor a nyárból egyik napról a másikra bezuhanunk a télbe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×