eur:
397.01
usd:
360.08
bux:
71742.77
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

A Marsot sem kíméli a klímaváltozás

Gyors klímaváltozás zajlik a Mars felszínén, amelynek hatására elolvadhat a bolygó déli jégsapkája - állapították meg az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) tudósai.

A kutatók szerint a hetvenes évek óta mintegy fél Celsius fokkal emelkedett a Mars hőmérséklete, ami érdekes módon nagyjából megegyezik a Földön megfigyelt felmelegedés mértékével.

Ám míg a földi klímaváltozásért a legtöbben az emberi tevékenységet okolják, a szomszédos bolygó esetében minden bizonnyal természetes jelenségről van szó.

A tanulmány egyik szerzője, Lori Fenton úgy véli, hogy a Mars felszínét érő sugárzás és a hőmérséklet változása hatalmas viharokat, porfelhőket kelt, ami csapdába ejti a hőt, és felmelegíti a vörös bolygót.

A NASA csapata a marsi felszín hetvenes évekből származó képét vetette össze a több mint két évtizeddel későbbi állapotokkal (előbbit a Viking szondák, utóbbit a Mars Global Surveyor szolgáltatta).

Címlapról ajánljuk

Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

A Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint Orbán Viktor kötcsei beszéde arról tanúskodik, hogy a kormányoldal új tónusra áll át a június 9-ei választások eredményére reagálva. Rajnai Gergely úgy látja, hogy a kormányfő megpróbál bűnbakot képezni Matolcsy György jegybankelnökből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Irigylésre méltó, 5500 milliárd forintos problémától szenved egy ország költségvetése

Irigylésre méltó, 5500 milliárd forintos problémától szenved egy ország költségvetése

Az ír kormány előtt most egy különleges feladat áll: hogyan használja fel az Apple által befizetett 13,8 milliárd eurós (5480 milliárd forintos) adótartozást, amelyet az Európai Unió legfelsőbb bírósága rendelt el. A pénz azóta egy letéti számlán várakozik, mivel az EU Bírósága júliusban megerősítette, hogy Írország megsértette az állami támogatásokra vonatkozó törvényeket, amikor kedvező adózási feltételeket biztosított az Apple számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×