eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Nász István: ötven éve foglalkozom az adenovírusokkal

A súlyos szembetegséget és tüdőgyulladást okozó vírusok kutatásáért kapta az idén a Magyar Köztársaság Érdemrendje Középkeresztjét a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének professzora. Nász István Széchenyi-díjas virológus-immunológus elmondta: kutatásai ahhoz is hozzájárultak, hogy az adenovírusok segítségével bizonyos daganatos betegségek is kezelhetővé váltak.

Ötven éve foglalkozom az adenovírusokkal - mondta el az InfoRádiónak a Magyar Köztársaság Érdemrendje Középkeresztjével díjazott Nász István, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének professzora.

Közölte, hogy a súlyos szembetegséget és tüdőgyulladást okozó adenovírusokat 1953-ban fedezték fel.

A professzor kifejtette: izolálták és tipizálták a vírust, majd elkezdték a biológiai tulajdonságait tanulmányozni.

Az ember mellett több mint száz faj vörösvérsejtjeit elemezték az adenovírus típusok vonatkozásában - tette hozzá.

Elmondta, hogy nem csak a megbetegítő, hanem a megelőző és a gyógyító hatást is tanulmányozták.

A vírus DNS-e manipulálható, bizonyos részeket más gének beépítésével lehet helyettesíteni, így ezeket fel lehet használni arra, hogy ellenanyagokat termeltessenek a szervezettel - emelte ki Nász István.

A professzor kiemelte: az adenovírus fehérjeburkát alkotó legfőbb alkatrészek előállításával sikerült ellenanyagokat előállítani, és ezt a módszert rosszindulatú daganatok gyógyításánál is lehet alkalmazni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagelsmannt lenyűgözte csapata játéka, a sajtó új korszakot emleget

Egy nappal a szombat esti, a magyar válogatott ellen aratott 5-0-s győzelem előtt szakértők és újságírók is bírálták Julian Nagelsmann szövetségi kapitányt, hogy túl merész célokat tűz csapata elé. A 37 éves tréner ugyanis kerek-perec kijelentette, hogy az általa irányított válogatott célja a 2026-os vb megnyerése. Bírálói szerint ezzel a célkitűzéssel feszültséget, görcsös bizonyítási vágyat vált ki játékosaiban, ami pedig épp ez ellenkező hatást válthatja ki.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×