eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Klímabotrány - csőbe húzták a professzort

Ha feltűnést akart kelteni, akkor sikerrel járt a Channel 4 televíziós társaság a klímaváltozásról készített, az emberi felelősséget szkeptikusan kezelő filmjével. Az egyik nyilatkozó tudós ugyanis bepanaszolta a társaságot, hogy a vágás során teljesen megváltoztatták a mondanivalóját.

A szabad fordításban a Nagy globális felmelegedési átverés (The Great Global Warming Swindle) címet viselő adás készítői azt kívánták bemutatni, hogyan vezetik félre a világ közvéleményét a neves tudósok, azt állítva, hogy a szén-dioxid kibocsátáson keresztül az emberiség felelős a Föld felmelegedéséért.

A Channel 4-nak sikerült feltűnést keltenie, de nem feltétlenül úgy, ahogyan a készítők szerették volna. Veszélybe került ugyanis a csatorna hitelessége, miután az adásban megszólaltatott egyik legnevesebb tudós azzal vádolta meg a műsor készítőit, hogy jelentősen megmásították a véleményét a szerkesztés során.

Carl Wunsch, a Massachusetts Institute of Technology professzora azt állítja, hogy mondanivalóját teljesen elferdítették, hozzátéve: hivatalosan is panaszt nyújt be.

Az oceanográfiai terület szakértője elmondta: a program készítői azzal keresték meg, hogy a klímaváltozás összetettségéről terveznek egy műsort. Carl Wunsch hozzátette: ha a műsor címét megmondták volna neki, akkor nem adja a nevét a dologhoz.

Veszélyben a hitelesség


A Channel 4 szóvivője azzal védekezett, hogy a filmben olyan megbecsült tudósok véleményét igyekeztek összegyűjteni, akik más-más úton ugyanarra a következtetésre jutottak.

"Ez egy vitatott film, és ha valamelyik szereplőnek fenntartásai vannak a szerepével kapcsolatban, akkor megvizsgáljuk" - tette hozzá a szóvivő.

A csatorna már így is bizalmi válsággal kénytelen szembe nézni, miután - meglehetősen szokatlan módon - nyilvánosan kellett elnézést kérnie.

Ráadásul a kiváltó eset nemcsak hasonló volt a mostanihoz, hanem ugyanúgy Martin Durkin filmkészítőhöz kötődik, aki az Against Nature (A természet ellen) című sorozatban szintén eltorzította a nyilatkozók mondanivalóját.

Amikor erről az esetről értesült, Carl Wunsch kijelentette: pontosan ez történt vele is, hozzátéve: nehezen lehetne vitatkozni azzal, hogy ha növekszik a szén-dioxid-kibocsátás, akkor melegszik a légkör.

Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×