eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Globális felmelegedés: az eszkimók emberi jogaikra hivatkoznak

Eszkimó delegáció utazik Washingtonba, hogy bizonyítsa, a globális felmelegedés mennyire rombolja életkörülményeiket, és hogy az amerikai kormányzat megsérti emberi jogaikat.

A küldöttség azt kívánja bizonyítani az Amerika-közi Emberi Jogi Bizottság (ICHR) előtt, hogy az Egyesült Államok, amely világelső az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátásában, rombolja  az eszkimók életét.

A delegációban amerikai, kanadai, orosz és grönlandi inuitok, vagyis a sarkvidéken élők kapnak helyet, és a béke Nobel-díjra jelölt Sheila Watt-Cloutier vezeti a csoportot.

Az eszkimók szerint az Egyesült Államok által okozott klímaváltozás megsérti az inuitok alapvető emberi jogát, amelyet több nemzetközi rendelkezés és az Emberi Jogok és Kötelezettségek Amerikai Nyilatkozata rögzít.

Az ICHR-nek címzett levelükben úgy fogalmaznak: a felmelegedés által előidézett környezeti változás megsérti a kultúrájuk gyakorlásához való jogot. A felmelegedés miatt ugyanis olvad a jégréteg, emelkedik a tengerszint, így élelemhez is nehezebben juthatnak.

A sarkvidéken élők hosszú évek óta küzdenek a klímaváltozás ellen, amely már eddig is rengeteg nehézséget okozott az eszkimóknak. 2002-ben népszavazást tartottak arról, hogy egy Alaszkához tartozó sziget, Shishmaref lakóit átköltöztessék a kontinensre, mivel az emelkedő tengerszint veszélyeztette élőhelyüket.

A klímakutatók felmérései szerint a sarkvidék van leginkább veszélynek kitéve a felmelegedés miatt. Egy tanulmány megállapítja, 2040-re eltűnik az Északi-sark nyári jégtakarója, míg egy másik kutatás leszögezi: a következő száz évben 4-7 Celsius fokkal emelkedik a sarkvidéki hőmérséklet.

Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×