eur:
394.28
usd:
357.07
bux:
72982.36
2024. szeptember 3. kedd Hilda

A fejfájás miatt fáj a tudósok feje

Amerikai tudósok szerint teljesen téves lehet minden, amit eddig tudtunk a migrénről. Annyi biztos, hogy a migrén az emberiséget érintő nem halálos kimenetelű csapások egyike.

Az is kérdéses azonban, megfelelően értelmezték-e eddig a migrén hátterét, illetve, hogy egyes szervek működési zavarai, vagy bizonyos étrendi hibák mennyiben felelnek a görcsös fejfájás kialakulásáért.

Az viszont örvendetes tény, hogy a klasszikus migrénesek mintegy fele számára léteznek hatásos korszerű gyógyszerek - olvasható a New York Times egészségügyi mellékletében.

A kutatók szerint mind több bizonyíték támasztja alá, hogy csaknem az összes, úgynevezett szinusz fejfájás valójában migrén - nem csoda tehát, hogy a tüneteket nem enyhítették a nyakló nélkül szedett gyógyszerek.

Az Egészségügyi Világszervezet a képességeket leginkább korlátozó betegségek közé sorolja a migrént.

A migrén több, mint a fejfájás. A lüktető fájdalom általában a fej egyik oldalán fordul elő, legtöbbször hányinger, hányás, erős fény- és hangérzékenység kíséri. Orrdugulás, zavaros, homályos látás, hasmenés, idegesség, depresszió, koncentrációs zavarok szintén előfordulhatnak.

Az érintett minden tagja fáj, betegnek érzi magát, és kezelés nélkül a legkisebb feladat elvégzésére is alkalmatlan lehet.

Egyesek a roham alatt fel sem tudnak kelni, de sokan utána is fáradtnak, ingerültnek, fásultnak, depressziósnak érzik magukat.

Címlapról ajánljuk
Mérgezés miatt rengeteg hal pusztul el most a magyar vizekben

Mérgezés miatt rengeteg hal pusztul el most a magyar vizekben

A nyári forróságban nemcsak a nyílt vizek szintje csökkent drasztikusan, a tavak és folyók felmelegedése miatt oxigénhiány alakul ki, ami tömeges halpusztulást okoz. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, Lévai Ferenc szerint ezen a nyáron a szokásos halveszteség a többszörösére nőtt, az áremelést azonban el akarják kerülni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Nagyot esett Amerika

Nagyot esett Amerika

Rossz hangulatú kereskedést látunk az amerikai tőzsdéken is, ami elsősorban annak tudható be, hogy a Bank of Japan kormányzója benyújtott egy dokumentumot, amely szerint a központi bank folytatja a kamatemelést. Ennek hatására erősödni kezdett a jen, a részvénypiacokon pedig hangulatromlás látszik. Eközben azért a hazai tőzsdén is vannak izgalmak: reggel nagyot ugrott az MBH Jelzálogbank árfolyama, később azonban jött a látványos visszaesés az elmúlt napok sztárpapírjánál.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×