eur:
396.52
usd:
370.39
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
02 August 2021, Japan, Chiba: Wrestling/Freestyle: Olympics, 130 kg/Greek-Roman, Men, Final at Makuhari Messe Hall A. Mijain Lopez Nunez (Cuba) celebrates with the flag after the victory. Photo: Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by Jan Woitas/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Jan Woitas/picture alliance/Getty Images

Negyedik diadalával Lopez minden idők legnagyobb birkózója lett

Ami nem jött össze a legendás Alekszandr Karelinnek 2000-ben a sydneyi játékokon, azt megcsinálta Mijain Lopez Nunez.

Amíg a verhetetlennek hitt orosz nehézsúlyú a sportág történetének legnagyobb meglepetéseként elvesztette negyedik olimpiai döntőjét, addig a kubai óriás megnyerte a tokiói játékokon, ugyanis a kötöttfogásúak 130 kilogrammos súlycsoportjában 5-0-ra felülmúlta a georgiai Iakobi Kajaiát.

A sporttörténelmi pillanat néhány percre elfeledtette, hogy a koronavírus-járvány miatt valamennyi esemény zárt kapus, mivel a kubaiak nagy számban vonultak ki a Makuhari Rendezvényközpontba, ahol hangosan biztatták Lopezt és a félórával korábban a 60 kilósok döntőjében győztes Luis Alberto Orta Sanchezt is.

Az ötszörös világbajnok Lopez a riói játékok óta jószerivel egyáltalán nem versenyzett, csak azért tért vissza, hogy 38 évesen véghez vigye a sporttörténeti tettet. Ebben vasárnap nem tudta megakadályozni az iráni Amin Mirzazadeh, a román Alin Alexuc Ciurariu és a kategóriát az elmúlt időszakban uraló, négyszeres világbajnok, kilencszeres Eb-győztes török Riza Kayaalp sem. Utóbbihoz képest pedig a hétfői döntőben Kajaia már szinte gyerekjáték volt Lopez számára, aki egy intéssel, egy parterhelyzetből végrehajtott pörgetéssel és két kitolással diadalmaskodott a döntőben.

A georgiai sportoló az utolsó tíz másodpercre már csak a térdére támaszkodva hagyta ünnepelni Lopezt, akinek vezénylésére tíztől visszaszámoltak a lelátón helyett foglaló kubaiak. A végső dudaszó után Lopez egyik kezében edzőjét, másikban a nemzeti lobogót tartva futotta körbe a szőnyeget.

Eredmények

kötöttfogású 60 kg

1. Luis Alberto Orta Sanchez (Kuba)
2. Fumita Kenicsiro (Japán)
3. Walihan Sailike (Kína) és Szergej Jemelin (Orosz Olimpiai Csapat)

A döntőben
Orta Sanchez-Fumita 5-1

kötöttfogású 130 kg

1. Mijain Lopez Nunez (Kuba)
2. Iakobi Kajaia (Georgia)
3. Riza Kayaalp (Törökország) és Szergej Szemjonov (Orosz Olimpiai Csapat)

A döntőben
Lopez Nunez-Kajaia 5-0

női 76 kg

1. Aline Rotter Focken (Németország)
2. Adeline Maria Gray (Egyesült Államok)
3. Yasemin Adar (Törökország) és Csou Csien (Kína)

A döntőben
Rotter Focken-Gray 7-3

Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×