eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A jamaikai Elaine Thompson Herah ünnepel, miután megnyerte a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia női 100 méteres síkfutásának döntőjét az Olimpiai Stadionban 2021. július 31-én.
Nyitókép: A jamaikai Elaine Thompson Herah ünnepel, miután megnyerte a női 100 méteres síkfutásának döntőjét az Olimpiai Stadionban 2021. július 31-én. MTI/EPA/Diego Azubel

Még mindig van a jamaikai lekvárból – tarolás női száz síkon

Továbbra is a jamaikai nők a világ leggyorsabbjai! Sorozatban a negyedik olimpián nyerték meg a 100 méteres síkfutás döntőjét, 2008-ban és 2012-ben Shelly-Ann Fraser-Price, 2016-ban és 2021-ben Elaine Thompson Herah győzött. Visszagondolva Usain Bolt egykori elhíresült tréfájára, amely szerint a nagypapája lekvárjától futott olyan szélsebesen: továbbra is van még lekvár a raktáron.

Tokióban három jamaicai jutott döntőbe a női 100 méteres síkfutásban, Shelly-Ann Fraser-Price 10.73-mal a legjobb időt futotta az elődöntőben, Elaine Thompson Herahé (10.76) volt a második, Sherika Jacksoné a negyedik legjobb idő. Az év eddigi legjobb két eredménye a már 34 éves édesanyáé, Shelly-Ann Fraser-Price-é volt, mindkettőt otthon, Kingstonban futotta, júniusban. A harmadik viszont Székesfehérváron született, Elaine Thompson Herah 10.71-gyel nyerte meg a Gyulai Memorialt, éppen Fraser-Price előtt.

Ők ketten voltak a nagy esélyesek a döntő előtt, esetleg a harmadik idővel döntős, elefántcsontparti Marie-Josée Talou és a harmadik jamaikai szólhatott bele kettejük különmeccsébe, az előzetes elemzések szerint. Nem tudtak…

Elaine Thompson Herah szinte végig vezetve nyerte meg a döntőt, megvédve riói elsőségét. Új olimpiai rekordot állított fel 10.61-gyel, megdöntve Florence Griffith-Joyner harminchárom éve, 1988-ban, Szöulban felállított csúcsát. Fraser-Price kivételével mindenki fiatalabb volt a döntőben Flo Jo csúcsánál.

A jamaicaiak elvitték a dobogó mindhárom fokát, a tokiói olimpián a svájci hegyikerékpáros hölgyek után övék a második „tiszta” dobogó. Nem először bizonyult három jamaicai futónő az olimpiai mezőny legjobbjának 100-on: Pekingben Shelly-Ann Fraser (akkor még nem volt férjnél) mögött Sherone Simpson és Kerron Stewart ért célba.

Utóbbi ugyanazt megcselekedte, amit riválisa Londonban: megvédte 100 síkon olimpiai bajnoki címét. Nem sokaknak sikerült hasonló: két amerikai, Wyomia Tyus (1964, 1968) és Gail Devers (1992, 1996) volt Shelly-Ann Fraser-Price és Thompson Herah elődje.

A győztes, a 29 éves Elaine Thompson Herah a jelen királynője, Rio de Janeiróban megnyerte a százat és a kétszázat, immár pedig háromszoros olimpiai bajnok. Olyan idővel nyert Tokióban, amelynél jobbat eddig csak egyszer, Florence Griffith-Joyner tudott elérni. Ki emlékszik már azon, hogy csak harmadik lett a hazai válogatón?

Érdemes ünnepelni a 35. születésnapjához közeledve élete formájában futó, 152 centis, 52 kilós (becenevén: Pocket Rocket, Zsebrakéta) Shelly-Ann Fraser-Price-t: egymást követő negyedik olimpiáján nyert érmet a női atlétika legnagyobb presztízsű sprintszámában. Két arany, egy ezüst és egy bronz a mérlege, négyszeres világbajnoka is a számnak. Bár soha nem futott világcsúcsot (e távon 1988 óta Griffith-Joyner a rekorder), mégis, vitathatatlanul a valaha volt legnagyobb sprinterek közé tartozik a női mezőnyben. Sőt: talán a legnagyobb.

De ha Elaine Thompson Herah megnyeri a kétszázat is…

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×