eur:
393.13
usd:
363.62
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Az aranyérmes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 28-án. A magyar úszó új olimpiai csúccsal, 1:51.25 perccel nyert.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Sós Csaba értékel: Milák Kristóf világcsúcsot úszhat a jövő héten is

Olimpiai bajnok lett Milák Kristóf 200 méteres pillangóúszásban Tokióban, míg Kenderesi Tamás a negyedik helyet szerezte meg. Az Infostart helyszíni tudósítójának Sós Csaba szövetségi kapitány értékelt.

Sós Csaba szerint azok számára, akik nézték az elő- és középdöntőket, nem sok kérdőjel lehetett Milák Kristóf győzelmét illetően, legfeljebb, hogy megjavítja-e a világcsúcsát. Azt azonban úszhat a jövő héten is – jegyezte meg a szövetségi kapitány, hozzátéve, hogy az olimpiát viszont négy-, ezúttal ötévente lehet megnyerni, amit sikerült is neki, aminél most nincs is fontosabb.

„Rajta lesz a márványtáblákon, benne lesz a történelemkönyvekben, és végre van a magyar úszósportnak pillangóúszó-bajnoka – tehát történelmet írt.”

Sós Csaba egyetértett, hogy Milák Kristófnak nincs miért szomorkodnia, csalódottnak lennie, igaz, nyilván a sportoló maga is tisztában van azzal, hogy a mostaninál tud jobbat is úszni – tette hozzá a szakember, hiszen a világcsúcsot is ő tartja. „Valóban nem illik egy olimpiai bajnokról ilyet mondani, és nem is akarom kielemezni az úszást, de ez nem volt összefogott és precíz. Ami viszont azt mutatja, hogy van benne sok” – mondta.

A szövetségi kapitány megjegyezte, egy úszó általában 23-24 éves korában éri el a legjobb időeredményét, következésképp a párizsi olimpia lehet Milák Kristóf pályafutásának a csúcsa.

Ugyancsak a 200 méteres pillangóúszás döntőjében Kenderesi Tamás szokásos módon nagyot hajrázva a negyedik lett, hét századdal lemaradva a dobogóról. Sós Csaba ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a világ egyik legerősebb versenyszámáról van szó, amely mindig tartogathat meglepetéseket. Az viszont „kőkeményen” meglepte, hogy az a japán versenyző, aki alig tudott bejutni a döntőbe, Milák Kristóf mögött másfél másodpercet vert a mezőnyre, noha Czene Attila is nyert már az egyes pályáról olimpiát. Ugyanakkor kiemelte, hogy Kenderesi Tamás – szemben honfitársával – nagyon precízen úszott, helyes taktikát választva.

„Pech, hét század, ennyi, ez az olimpia.”

Hosszú Katinka 200 vegyesen elért hetedik helyével kapcsolatban a szövetségi kapitány úgy fogalmazott, figyelembe véve az idei történéseket, a magyar, majd az Európa-bajnokságot, valami történt, ami nem illik a képbe, vélhetően a formaidőzítése nem sikerült. „Persze ilyenkor sokan szeretnek kifordulni mögüle, de ő akkor is a miénk, és drukkolok neki, hogy úgy alakuljon, ahogyan gondolja. Egyfajta szakasznak vége van, de az úszásnak nem” – fogalmazott.

A szakember azt is hozzátette, érzése szerint Hosszú Katinka háton is el fog indulni, de látva azt, hogy milyen formában van, „vérmes” reményeket nem táplál.

„Bár mit lehet tudni, azért se adtunk volna egy forintot se, hogy Rióban a 100 hátat megnyeri, tehát csinált ő már háton csodát, meglátjuk.”

Csütörtökön a világbajnoki címvédő Kapás Boglárkáért lehet majd szorítani, akit abszolút éremesélyesnek tart Sós Csaba. Mint mondta, komoly kihívói vannak, két japánnal és két amerikaival fog meccselni, közülük pedig legföljebb hárman fognak érmet szerezni, de remélhetően Kapás Boglárka köztük lesz.

Tokió, 2021. július 27.
Kapás Boglárka a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián tartott edzésen a Tokiói Vizes Központban 2021. július 27-én.
MTI/Kovács Tamás
Kapás Boglárka a Tokiói Vizes Központban Fotó: MTI/Kovács Tamás

A 100 gyors döntőjében érdekelt Németh Nándorról kiemelte, a kvangdzsui vb-n megnyert számtalan aranyérem mellett szinte mindenki megfeledkezett az úszó hatodik helyezéséről, pedig az hatalmas eredmény volt. Ahogyan az is, hogy a mostani robusztus mezőnyben be tud jutni a középdöntőbe, majd stabilan a döntőbe, és amikor kell, magyar csúcsot úszik – tette hozzá a szövetségi kapitány.

Nagyon tehetséges fiatal úszónak tartja Németh Nándort, aki, miután junior világbajnok lett, egy Eb-hatodik hellyel mutatkozott be a felnőttek között, amit egy világbajnoki hatodik hely követett, így, ha Tokióban is a hatban lesz, az újfent előrelépésnek tekinthető. „Őt még fényes jövő várja.”

Tokió, 2021. július 27.
Németh Nándor (j) és az amerikai Caeleb Dressel a férfi 100 méteres gyorsúszás előfutama után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 27-én. Németh Nándor bejutott a július 28-i elődöntőbe.
MTI/Kovács Tamás
Németh Nándor (j) és az amerikai Caeleb Dressel a férfi 100 méteres gyorsúszás előfutama után Fotó: MTI/Kovács Tamás

Végezetül Cseh Lászlóval kapcsolatban felidézte, a magyar úszó korábban jelezte, hogy a mostani játékokon tesz majd pontot a mondat végére, ezért csak azt kívánja neki, hogy amikor kijön a medencéből, mosolyogjon. „Ő egy élő legenda, és amit csinált, az egy életmű. Úgy hagyja abba, hogy öröme legyen az utolsó úszásban.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×