eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
TOKYO, JAPAN - JULY 27: Boglarka Kapas of Team Hungary competes in heat three of the Womens 200m Butterfly on day four of the Tokyo 2020 Olympic Games at Tokyo Aquatics Centre on July 27, 2021 in Tokyo, Japan. (Photo by Maddie Meyer/Getty Images)
Nyitókép: Maddie Meyer/Getty Images

Kapás ötödik idővel elődöntős a Hosszú nélküli 200 méter pillangón

Jól egyensúlyozott a teljesítmény és a tartalékolás között. A magyar 4x200-as férfi gyorsváltót kizárták, Németh Nándor folytathatja 100 gyorson. Szerdán "kelni kell" a Milák-döntőért.

Kapás Boglárka az ötödik helyen jutott a keddi előfutamból a szerdai elődöntőbe 200 méter pillangón a tokiói olimpia úszóversenyén, míg a szám másik magyar indulója, Hosszú Katinka visszalépett.

Kapás világ- és Európa-bajnoki címvédőként 2:08.58 perces idővel csapott célba.

"Egész jó volt. Az volt a cél, hogy ne fáradjak el, de azért az élmezőnyben végezzek. Úgy láttam, mások is ezt taktikát választották, mert hozzám hasonlóan többen kiengedtek a végén – értékelt az UTE versenyzője. – Sok jóra nem számítok a reggeli úszásnál, mert mindenki rosszul éli meg. Én kiskoromtól edzek reggel, így mondhatjuk, hogy fel vagyok rá készülve, de azért nem olyan lesz, mint este vagy délután."

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú helye üresen maradt a második futamban. A visszalépés hátterében az állhat, hogy a valószínűsíthető továbbjutás esetén szerda délelőtt a 200 méter pillangó elődöntője után 47 perccel rendezik a 200 méter vegyes fináléját, amelybe hetedik idővel kvalifikálta magát. Érdekesség, hogy így formalitássá vált a szám három előfutama, mivel eredetileg is csak tizenheten neveztek, azaz a 32 éves magyar úszó kiválásával az előfutamok csak az elődöntő pályabeosztásáról határoztak.

Hosszú öt éve, Rióban szintén visszalépett a 200 méter pillangótól, ennek kárvallottja akkor és most is Jakabos Zsuzsanna volt, a harmadik legjobb idővel rendelkező A-szintes úszó a számban.

Németh Nándor bejutott az elődöntőbe 100 méter gyorson,

Szabó Szebasztián pedig a 20. helyen végzett a számban a tokiói olimpiai úszóversenyeinek keddi előfutamaiban. Az országos csúcstartó (47.84 mp) Németh 48.11 másodperces idővel összesítésben kilencedik lett, így várhatja az elődöntőt.

"A cél a továbbjutás volt, de azért ez elvárható volt. A nyolc közé jutásért viszont nagy küzdelem várható. Ez az idő nem lesz elég, a fináléhoz a rekordom közelében, azaz 47 másodperc végén kell úsznom. Ehhez erősebb kezdésre van szükség" - fogalmazott Németh, aki saját bevallása szerint nem szeret reggel úszni, így különösen nehéz lesz javítania az idején, bár hozzátette, a mezőnyből sokan mások sem szeretnek korán úszni. "Ebben a számban mindig erős volt a mezőny, de most borzasztóan sűrű".

Szabó egyéni legjobbjától mindössze hat századdal elmaradva, 48.51 másodperccel futamában hetedik lett. "Annyira nem rossz idő ez, de jobbra számítottam. Csalódott nem vagyok, de jól esett volna, ha továbbjutok, mert a váltóban látszott, hogy több van bennem" - mondta Szabó, aki innentől a 100 méter pillangóra koncentrál.

A 100 méter gyors elődöntőjét - közép-európai idő szerint - szerdán 3.30-kor rendezik.

A magyar férfi 4x200 méteres váltó Holló Balázs, Zombori Gábor, Kozma Dominik, Márton Richárd összeállításban 7:08.76-os idővel hatodik lett az első előfutamban, de még csak reménykedni sem lehetett abban, hogy a másodikban valami számunkra kedvező csoda történik. Az egyik váltásunk nem sikerült, ezért kizárták a négyest.

  • Holló Balázs azt mondta utána az M4 Sportnak nyilatkozva: „A kezdésem gyenge volt, de jónak éreztem az úszást. Egyéni csúcsot úsztam, a körülményekhez képest elégedett vagyok.”
  • Zombori Gábor: „Jól éreztem az úszást, jó időt úsztunk, de Doma nagyon akart már indulni.”
  • Kozma Dominik kiugrott, ezért zárták ki a váltót, erre reagálva: „Egy B csapattal álltunk fel, s én vagyok még ennek a B-nek is a B-je, jobbat kellett volna úsznom.” Sejtetni engedte, hogy lehet, hogy ez volt nagy versenyen az utolsó úszása.
  • Márton Richárd letörten mondta: „Reggelre derült ki, hogy úszom a váltóban, azért vagyok összetörve, mert életem úszása volt. Nem tudom, kijön-e még egyszer belőlem ilyen úszás.”

Az úszóprogram keddi magyaros záróakkordjaként Kalmár Ákos állt rajtkőre (800 m gyors), futamában harmadik helyen végzett, a legjobb nyolcat felvonultató fináléba nem sikerült beverekednie magát.

  • Kalmár Ákos (M4 Sport): "Jó volt versenyezni, jól éreztem magam, nem volt különösebb elhalás, bemelegítésnek jó volt 1500-ra, de ez bemelegítésnek kevés lesz. Ami a tapasztalat, hogy úsznom kell a saját iramomat, menni kell az elején, csak magammal kell foglalkozni, meglátjuk, hogy megy."

A szerda hajnali program (magyar idő szerint)

3.30: férfi 100 m gyors, elődöntő (Németh Nándor)

3.49: férfi 200 m pillangó, döntő (Milák Kristóf, Kenderesi Tamás)

3.57: női 200 m pillangó, elődöntő (Kapás Boglárka)

4.45: női 200 m vegyes, döntő (Hosszú Katinka)

Cikkünk frissül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Érik a katasztrófa a világ egyik legszegényebb államában – Országoknak is okozhat függőséget a kábítószer

Érik a katasztrófa a világ egyik legszegényebb államában – Országoknak is okozhat függőséget a kábítószer

A 2021-es hatalomátvétel után az afganisztáni tálibok szinte azonnal megkezdték az ország mákmezőinek felszámolását. A radikális szunnita kormány főleg vallási meggyőződésből hirdetett háborút a kábítószerek ellen, egy valamit azonban nem vettek figyelembe: az ópium az ország gazdaságának gerincét adta, a kereskedelem felszámolásával pedig a vidéki afgánok milliói vesztették el megélhetésüket. Nézzük, mekkora ütést szenvedett el a világ egyik legszegényebb országa a radikális döntés meghozatala után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×