eur:
394.07
usd:
360.46
bux:
71929.04
2024. augusztus 12. hétfő Klára
NANTERRE, FRANCE - JULY 28: Leon Marchand of Team France reacts after competing in the Men’s 400m Individual Medley Heats on day two of the Olympic Games Paris 2024 at Paris La Defense Arena on July 28, 2024 in Nanterre, France. (Photo by Sarah Stier/Getty Images)
Nyitókép: Sarah Stier/Getty Images

A párizsi olimpia éremhalmozói – meglepetésemberekkel

A francia úszó, Léon Marchand lett a párizsi olimpia legeredményesebb sportolója a megszerzett aranyérmek száma alapján. Ugyanakkor a kínai úszó, Cseng Jü-fej gyűjtötte a legtöbb érmet, hatot.

Léon Marchand négy egyéni számban, 200 és 400 vegyesen, 200 pillangón és 200 mellen győzött, továbbá harmadik lett a francia férfi 4x100-as vegyes váltóval. A megnyert négy aranya nem „csak” a XXXIII. nyári olimpia legjobb aranytermelését jelenti, de ő lett az első francia sportoló az első újkori olimpia, 1896 óta, aki ilyen sikert ért el.

Mögötte a klasszikus éremtáblázat elvei szerint az amerikai Torri Huske következik, ő is úszó. Megnyerte a 100 női pillangót, s két váltóval is első lett, a női 4x100-as vegyes váltóval és a 4x100-as „mixed” (vegyes) váltóval. Kiváló gyorsúszó is, második lett 100-on a leggyorsabb úszásnemben, s annak női 4x100-as váltójában.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára is úszó állhatott, az ausztrál Mollie O'Callaghan. A mérlege 3 arany (200 m gyors, 4x100 női gyorsváltó, 4x200 női gyorsváltó), 1 ezüst ( női 4x100-as vegyes váltó) és 1 bronz (4x100-as „mixed” váltó). Tokiói sikereivel immár ötszörös olimpiai bajnok, egyszeres ezüst- és kétszeres bronzérmes, a nyolc éremből egyet szerzett egyéni számban.

A kanadaiak aranyérmeinek egyharmadát szerezte Summer McIntosh, a „női Léon Marchand”. Ő is megnyerte a két vegyesúszó számot és a 200 pillangót, ezüstérmes lett 400 gyorson. A 800 méteres távon nem indult el programtorlódás miatt, pedig ott is éremesélyes volt.

Hozzá hasonlóan 3 arannyal és 1 ezüsttel búcsúzott Párizstól a női torna legnagyobb XXI. századi alakja, Simone Biles. 2016-ban, Rio de Janeiróban négy olimpiai bajnoki címet szerzett, 19 évesen. Tokióban a selejtezőkben erőt vett rajta mentális betegsége, visszalépett. Nem nyert érmet. Az immár 23-szoros világbajnok tornásznő Párizsban újra remekelt, győzött az egyéni összetettben és a csapattal, továbbá ugrásban. Második lett talajon.

Ázsia legsikeresebb versenyzője – az aranyak számát tekintve – a japán tornász, Oka Sinnoszuke lett, túlzás nélkül, meglepetésre. Függetlenül attól, hogy tavaly Szingapúrban világbajnoki címet nyert az egyéni összetettben. A 2019-ben Győrben, az ifjúsági világbajnokságon feltűnt tornász győzött a csapatversenyben, az egyéni összetettben és nyújtón, harmadik lett korláton.

Shinnosuke Oka of Japan competes en route to winning gold in the men's artistic gymnastics horizontal bar at the Paris Olympics at Bercy Arena in Paris on Aug. 5, 2024. (Photo by Kyodo News via Getty Images)
Oka Sinnoszuke párizsi nyújtógyakorlata közben (Fotó: Kyodo News/Getty Images)

További négyen szereztek három aranyérmet. Köztük két dél-koreai íjász, Kim Vudzsin, Lim Szihjon. Kim Vudzsin már Rióban és Tokióban is tagja volt a győztes férficsapatnak, de most először nyert egyéniben és a vegyes párosban. Lim Szihjonnak ez volt az első olimpiája.

Az új-zélandi kajakkirálynő, Lisa Carrington mind a három női számban (egyes, páros, négyes) nyert. Londonban és Rióban egy-egy aranyat nyert, Tokióban már hármat, kettőt egyes hajóban, a harmadikat párosban. Párizsban először vezette győzelemre a négyest, ezt a korábbi olimpiáin mindig a magyarok nyerték.

Talán kevesebben jegyezték meg az atlétikai versenyek során az amerikai Gabby Thomas nevét, pedig ő lett Párizsban a „sportok királynőjének” egyetlen háromszoros bajnoka. Ő nyerte – mégpedig a 100-on aranyérmes Julien Alfred előtt – a 200 métert, majd első lett a két női váltóval, a 4x100-assal és a 4x400-assal is.

NANTERRE, FRANCE - AUGUST 04: Bronze Medalist Zhang Yufei of Team People's Republic of China (R) poses following the Swimming medal ceremony after the Women's 50m Freestyle Final on day nine of the Olympic Games Paris 2024 at Paris La Defense Arena on August 04, 2024 in Nanterre, France. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)
A kínai úszó, Cseng Jü-fej (Fotó: Ian MacNicol/Getty Images)

Ami az érmek számát illeti, a kínai Cseng Jü-fej volt Párizs legsikeresebb sportolója. Már Tokióban is szerzett négy érmet, ott két arany- és két ezüst volt a mérlege. Párizsban három egyéni számban (50 gyors, 100 pillangó, 200 pillangó) bronzérmes lett, ezüstöt tett hozzá a 4x100-as „mixed” váltóban, bronzot pedig a 4x100-as női gyorsváltóban és a 4x100-as női vegyes váltóban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×