eur:
398.04
usd:
364.11
bux:
71684.85
2024. augusztus 7. szerda Ibolya
Jansik Szilárd (j) és az olasz Edoardo Di Somma a Dominó Trans nemzetközi férfi felkészülési vízilabdatorna Magyarország - Olaszország mérkőzésén a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2024. július 12-én. A párizsi olimpiára készülő magyar válogatott 13-11-re kikapott az olasz csapattól.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Faragó Tamás: mindegy, ki az ellenfél, mi olimpiai bajnokságot akarunk nyerni

Az olaszok nagyképűen a magyarokat választották, ezért most meg kell őket büntetni – mondta Faragó Tamás olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a Nemzet Sportolója. A női válogatott kiesése kapcsán arról beszélt, hogy a vízilabda sajnos szubjektív sportág.

Kulcsfontosságú mérkőzés vár a magyar férfi vízilabdázókra, este fél kilenctől Olaszország ellen játszanak a párizsi olimpia negyeddöntőjében. Varga Zsolt együttese a csoportkörben két vereséget is elszenvedett, kikapott a spanyoloktól és meglepetésre az ausztráloktól is, így csak a harmadik helyen jutott tovább, és kell a másik hatosban másodikként végző olaszokkal mérkőznie az elődöntőért.

Faragó Tamás szerint az olaszok a magyarokat választották, mert négy mérkőzés után megengedhették maguknak, hogy kikapjanak a görögöktől, és így a szerbek helyett a mienkkel mérkőzzenek az ötkarikás torna legfontosabb meccsén. "Az olaszok egy kicsit nagyképűen álltak ehhez, úgy tűnik nekem, hogy a magyarokat választották ,mert talán úgy gondolják, hogy ellenünk nagyobb sanszuk van. Most ezért a fiúkat felhatalmazom, hogy a nagyképű hozzáállás miatt büntessék meg őket" – mondta az InfoRádióban az olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó.

A felkészülési időszakban valóban úgy tűnt, hogy nem feltétlenül fekszik a magyar válogatottnak az olaszok játéka, de a Nemzet Sportolója szerint ez egy kissé el van túlozva, korábban volt szerbfóbia, most ezt az olaszokra mondják, de hiába erős csapat, nem legyőzhetetlen. " Az olimpiai bajnoki cím egyik esélyese az olasz válogatott, nagyon egyben van, nagyon jó edzője van, nagyon jó játékosai vannak, ennek ellenére én hiszem, hogy ha a klasszisaink jól játszanak, illetve Vogel Soma jól véd, akkor igenis képesek vagyunk az olasz válogatottat nemcsak megszorongatni, hanem legyőzni is" – jelentette ki a pólólegenda.

A szerbek elleni, 17-13-ra megnyert utolsó csoportmérkőzésen záporoztak a gólok, most a szakértő nem számít erre, szerinte mindkét csapat tíz gól alatt próbálja tartani az ellenfelét. Faragó Tamás szerint zárt, pontos, lelkes védekezés szükséges, és az, amit a szerbek ellen láttunk, hogy klasszisaink gólokban is kifejezték azt, hogy jó játékosok. Szerinte a nyerő ember elsősorban Zalánki Gergő, Vámos Márton, Varga Dénes és Manhercz Krisztián lehet. "Ezeknek az embereknek kell magukra vállalni ezt a szerepet, mert ahhoz, hogy egy csapat nyerjen, nem elég a jó csapatteljesítmény, mindenképpen két-három klasszisteljesítmény is szükséges" – tette hozzá.

Az ellenfélről elmondta, nagyon erős a taktikai fegyelme, és kiváló játékosai vannak, akik az olasz bajnokság nevelkednek. Külön kiemelte a szövetségi kapitány, Sandro Campagna gondolkodását, mert szerinte ő egy olyan stratéga, aki pontosan tudja, hogy a vízben mikor mi történik.

A felvetésre, hogy mekkora nyomás lehet a magyar férfi válogatotton azzal, hogy a többi magyar csapat az olimpián már biztosan nem szerezhet érmet sem kézilabdában, sem vízilabdában, Faragó Tamás határozott reagált: "A magyar férfi válogatotton mindig nyomás van, mert a vízilabdasport és a válogatott hagyományából fakadóan mindig eredményt kell elérnie. Megértem, hogy nyomás van rajtuk, de ez teljesen természetes. Mi, amikor kimegyünk egy olimpiára, mi olimpiai bajnokságot akarunk nyerni, mert minden vágyunk – a hagyomány tiszteletéből is fakadóan –, hogy olimpiai bajnokok akarunk lenni" – mondta Montreal bajnoka.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×