Nyitókép: James O'Neil / Getty

Még hogy "eseményszegény" nap! - Az olimpia hétfője percről percre

Infostart
2024. augusztus 5. 10:26
Hétfőn is felkelt a nap Párizs fölött, és bár a magyar olimpiai csapat kicsit "levegőhöz jut", fontos események jönnek, és a versenypályákon kívül sincs éppen csönd.
2024.08.05. 15:08

Sleisz Gabriella: annyian kérdezték, hogy most már izgulok

Bár a magyar birkózóválogatott versenyzői csak kedden kezdik meg szereplésüket a párizsi olimpián, de hétfőtől Sleisz Gabriella révén – az ötkarikás játékok történetében először – magyar női bíró lép szőnyegre a Mars-mező Arénában.

2024.08.05. 14:48

Manhercz Krisztián: két nap múlva jön egy döntő

A szerbek elleni négygólos diadal után is a földön kell maradni és dolgozni tovább – mondta a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Varga Zsolt.

2024.08.05. 14:41

Miroslaw kétszer is felülmúlta világcsúcsát

A gyorsasági mászás női selejtezőjében a lengyel Aleksandra Miroslaw kétszer is megdöntötte a szakági világrekordot a párizsi olimpián.

Hétfőn kezdődtek meg a sportmászás küzdelmei a Le Bourget-i Sportmászó Központban. A gyorsasági mászás kvalifikációjában mind a 14 versenyző felmászott a 15 méter magas, előre ismert fal bal és jobb oldalán (A és B út) egyaránt. A jobb időket figyelembe vevő rangsor alapján kieséses párharcok következtek, amelyből a győztesek, illetve a vesztesek közül a selejtezőben a leggyorsabb időt teljesítő került a nyolcas döntőbe.

A selejtezőben a kétszeres világbajnok Miroslaw saját, tavaly felállított 6.24-es világcsúcsát múlta felül kétszer is: előbb 6.21 másodperc, majd 6.06 másodperc alatt érte el a fal tetejét, és még a kieséses párharcában is bőven a régi rekordon belül mászott (6.10 mp).

A fináléban ott lesz a világbajnoki címvédő indonéz Desak Made Rita Kusuma Dewi is.

2024.08.05. 14:08

Hosszú Katinka: nem volt még olyan MÚSZ-vezetés, amely ennyire károsította volna a legjobb versenyzője felkészülését

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka – aki már az elmúlt napokban többször is bírálta a magyar úszósport vezetői, edzőit – hosszú bejegyzésben írt súlyos kritikát az érintettekről.

2024.08.05. 13:59

Az utolsó simításokat végzik a kajakosok és a kenusok a versenyhelyszínen

Hétfő délelőtt nagyüzem volt a szépen kialakított vizes központban, számos versenyző ismerkedett a körülményekkel. Tehették ezt napos, szinte szélcsendes időben, olyanban, amilyenre az előrejelzések szerint többnyire számítani lehet majd a következő napokban.

A rajtgéptesztelés lehetőséget teremtett az elindulások gyakorlására. Kétszáz méternél volt rendszeresen indítás, amit a partról vezényeltek, mintha verseny lett volna. Bárki beállhatott a rajtgépbe, így egyszerre többféle hajó startolt el, és tett meg legfeljebb száz métert. Gyakorolt többek között a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású kajak négyes, de ott volt az egyesre készülő kenus Takács Kincső is. Utóbbi edzője, Szabados Krisztián az MTI-nek elmondta, hogy a körülményekkel elégedettek, nagy szélre nem is számítanak, de ha véletlenül jobbos hátszél jönne - ami itt az uralkodó széljárás -, akkor az versenyzőjének kedvező lenne.

A négyes százmétereit edzőjük, Hüvös Viktor kísérte kerékpáron, majd a stégnél rendszeresen megbeszélték a tapasztaltakat.

Az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán kenus páros pedig a célba érkezést gyakorolta, elemezte. Edzőjükkel, Németh Szabolccsal azt próbálták belőni, hogy az utolsó bójasortól még mennyit kell majd húzni, honnan lehet berúgni a hajót.

A tréner az MTI érdeklődésére azt mondta, nagyon is lehet jelentősége ennek, főleg a verseny élesebb szakaszában, de akár már előbb is. Felvette a célba érést, azután pedig megvitatták, mi lenne a helyes taktika, mire lehet számítani egy erős futam végén.

A többi magyar is vízre szállt - ki előbb, ki később -, a hajótárolóknál pedig zajlottak az utolsó simítások, többek között Csipes Ferenc szerelgette a női négyes hajóját és ellenőrizte a részleteket.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány az M4 Sportnak elmondta, hogy most tesztelik a pályát, próbálják a parton úgy alakítani a körülményeket, hogy azok minél komfortosabbak legyenek a versenyzőknek. Eztán jön a hajók hitelesítése, de jól állnak az előkészületekkel.

A szakember szerint most még sokan vannak a pályán, de amikor nincs nagy forgalom, akkor sokkal jobb a víz, mint a tavalyi előolimpián, mert a házigazdák csináltak egy felevező sávot egy elválasztó bójasorral, amelyen kevésbé jönnek át a hullámok.

A csapat hagyományosan nem az olimpiai faluban lakik, hanem egy pályához közeli szálláson, ahol Hüttner Csaba szerint minden rendben, "teljes nyugalomban vannak". Hozzátette: a felkészülés során előfordultak kisebb betegségek, de jelen pillanatban mindenki egészséges.

"Azt várom az első naptól, hogy tisztuljon a kép, nem a mi szempontunkból, hanem hogy lássuk, a nemzetközi mezőny hogy áll. Mi mindent megtettünk annak érdekében, hogy a legjobb formát hozzák a versenyzőink. Ők is és én is nagyon várjuk már a kezdést" - mondta.

A szövetségi kapitány hangsúlyozta: minden egység számára az a cél, hogy egyenes ágon továbbjusson az előfutamából.

A magyar kajakosok és kenusok számára egyébként nem ismeretlen a Párizs belvárosától 25-30 kilométerre fekvő pálya, mivel 2022-ben egy kisebb csoport már ismerkedett a körülményekkel, tavaly pedig, augusztus és szeptember fordulóján olimpiai tesztversenyt rendeztek itt.

A sportági versengések kedden kezdődnek, az első döntőket csütörtökön rendezik, majd pénteken és szombaton is lesznek finálék.

2024.08.05. 13:20

Schmidt Ádám elárulta, melyik volt a számára a legmeghatóbb pillanat

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár szerint minden elismerést megérdemel, hogy Magyarország az éremtáblázat 12. helyét foglalja el a párizsi olimpián.

2024.08.05. 13:19

Klekner Hanga és Takács Boglárka is búcsúzott

Klekner Hanga 4,40 métert ért el a női rúdugrás selejtezőjében, így nem jutott fináléba. A debreceniek atlétája június végén 4,57 méterre javította az országos csúcsot, hétfőn pedig második próbálkozására ugrotta át a 4,20-as kezdőmagasságot, majd szintén másodikra a 4,40-et. A következő emelés után, 4,55 méteren aztán már nem járt sikerrel, és a 25. helyen végzett. A fináléhoz 4,70 méteres selejtezőmagasságot állapítottak meg, ám ezúttal a 4,55-t is csupán 11-en teljesítették, így a fináléba azok is bejutottak, akik a 4,55-ön úgy estek ki, hogy előtte nem rontottak ugrást. Mindez azt jelenti, hogy 20 sportoló szerepelhet a döntőben, amiről Klekner két rontása miatt maradt le.

Takács Boglárka javított vasárnapi idején és reményfutamában második lett, ám így sem jutott elődöntőbe női 200 méteren. A nyolcas pályáján kiválóan futott, és 23.05 másodperccel lett második. Ebből a körből csak a futamgyőztesek és a további két legjobb idő birtokosa lép az esti elődöntőbe, Takács idejénél pedig az első futamban a második és a harmadik is kevéssel jobb volt, így már ekkor biztossá vált búcsúja.

2024.08.05. 12:27

Továbbra is csak ázsiaiak szereztek érmet tollaslabdában

A női egyes döntőjében a világbajnok An Szejang simán, 21-13, 21-16-ra megverte a kínai He Ping-csiaót. Az eddigi négy aranyból kettőt a Kínai Népköztársaság versenyzői, egyet tajvaniak, egyet pedig a dél-koreaiak nyertek. E három országon kívül Kapán, Indonézia és Malajzia szerzett még érmet.

2024.08.05. 12:20

Molnár Attila nem jutott tovább a reményfutamból

Molnár Attila nem jutott a férfi 400 méter elődöntőjébe, miután reményfutamában harmadik lett és ideje sem volt elég a keddi folytatáshoz. A Ferencváros futója vasárnapi előfutamában 45.24 másodperccel a hatodik helyen ért célba, így a mostani játékokra bevezetett új rendszer szerint a hétfői vigaszági folytatás várt rá, melyből a futamgyőztesek és a további két legjobb idő birtokosa került az elődöntőbe. Molnár a harmadik futamban kapott helyet, melyet a harmadik helyen zárt és 45.45 másodperces eredményével éppen lecsúszott az elődöntőről.

Molnár Attila a férfi 400 méteres síkfutás reményfutamában. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
2024.08.05. 12:02

Erődemonstráció: magabiztosan verte a szerbeket a pólóválogatott

A magyar férfi vízilabda-válogatott már biztosan továbbjutott, és a szerbek elleni 17-13-as győzelemmel zárta a csoportkört a párizsi olimpián.

2024.08.05. 12:01

Novak Djokovics: ez a legnagyobb sportsiker, amit elértem

A párizsi olimpián férfi egyesben vasárnap aranyérmet szerző teniszező, Novak Djokovics azt mondta: egyértelműen ez a legnagyobb sportsiker, amit pályafutása során elért. A szerb sztár a jövőjével kapcsolatban nem jelentett ki semmit, annyit azonban elárult, hogy néhány családtagja megkérdezte, ennyi volt-e. "Most egyelőre ünneplek és élvezem a pillanatot" - reagált a játékos. - "Őszintén szólva, nem tudom, mit hoz a jövő." Annyit azonban hozzátett, hogy nagyon élvezi, amikor a hazájáért játszhat, így akár a 2028-as, Los Angeles-i olimpián is ott lehet, 41 évesen. "Ez egyértelműen a legnagyobb sportsiker, amit elértem" - fogalmazott Djokovics, aki 24 Grand Slam-tornát is nyert pályafutása során.

2024.08.05. 11:53

Megbukott a doppingvizsgálaton, mégis versenyezhet a lengyel kenus

A lengyel kenus, Dorota Borowska doppingtesztjének pozitív eredménye ellenére indulhat a párizsi olimpián. Az ötkarikás játékokon az ellenőrzést végző ITA, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megbízásából eljáró Nemzetközi Tesztelő Ügynökség közlése szerint a sportoló bizonyítani tudta, hogy véletlenül került érintkezésbe tiltott anyaggal, amelyet a kutyája sérüléseinek kezelésére használt gyógyszer tartalmazott. Borowska még júniusban szolgáltatott olyan mintát, amelynek elemzése az anabolikus szteroidok közé tartozó klosztebol nyomait mutatta ki.

Az ITA felmentő határozatában a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) megállapítására hivatkozott, amely szerint a lengyel sportoló doppingvétséget követett el ugyan, de a szervezetébe "véletlenül bevitt szer nagyon alacsony szintje miatt nem kapott előnyt". A 28 éves Borowska két ezüstöt (2018, 2021) és két bronzot (2018, 2021) nyert világbajnokságokon, Európa-bajnokságról két arany- (2021, 2024) és két ezüstérme (2018, 2024) van.

A 2023-as Európa Játékokon győztes lengyel a tokiói olimpián egyesben a negyedik helyet szerezte meg a 200 méteres távon. Borowska a júniusi, szegedi Eb-n 200 méter egyesben nyert, C-2 500-on pedig második lett Sylwia Szczerbinskával a győztes magyar egység, Kiss Ágnes és Nagy Bianka mögött. A lengyel duó most is az éremre hajtó magyarok egyik nagy ellenfele lehet.

2024.08.05. 11:26

Kínai lövések

A kínai Li Jüe-hung fölényes sikerével ért véget a férfi gyorstüzelő pisztolyosok döntője a párizsi olimpia sportlövőversenyeinek hétfői zárónapján. A hatfős fináléban nem volt olyan ötös sorozat, amely után ne a világcsúcstartó állt volna az élen legalább holtversenyben, végül 32 ponttal diadalmaskodott, héttel megelőzve a dél-koreai Cso Jongdzsét. A bronzérmet az ugyancsak kínai Vang Hszin-csie szerezte meg, miután szétlövésben felülmúlta német riválisát. A sportág Chateauroux-ban zajló eseményei 15 órakor a skeet vegyes csapat döntőjével zárulnak. (MTI)

2024.08.05. 11:26

Stieber Mercédesz: nincs miért félni az USA-tól, csak bátrabb és felelősségteljesebb játék kell

Az egyes meccseken belül is felemás volt a magyar női vízilabda-válogatott játéka az olimpia csoportkörében – mondta az InfoRádióban a világ- és Európa-bajnok vízilabdázó. A BVSC vezetőedzője hozzátette: tanulni kell a hibákból, az Egyesült Államok elleni negyeddöntőben pedig kulcskérdés lesz, hogy a legkiélezettebb helyzetekben jó döntéseket hoznak-e a magyar játékosok.

2024.08.05. 10:42

Meglepő németek

Meglepetésre a németek négyese, Tim Hellwig, Lisa Tertsch, Lasse Lührs és Laura Lindemann nyerte a vegyes váltók hétfői versenyét, egyben a triatlonosok utolsó számát a párizsi olimpián. A szoros befutó után a második helyen - célfotóval - az amerikaiak, a harmadikon a britek végeztek. A verseny lebonyolítása sokáig kérdéses volt a Szajna nem megfelelő vízminősége miatt, de aztán végül - hétfőn hajnalban - zöld jelzést kapott a rajt. Németország mindössze története harmadik érmét nyerte triatlonban, 2000-ben, Sydneyben egy ezüstöt, 2008-ban, Pekingben pedig szintén aranyat gyűjtött. A vegyes váltó három éve, Tokióban debütált a programban. A csapatok két-két férfi és női versenyzőből állnak, mindegyikük 300 métert úszik, 7 kilométert kerékpározik és 1,8 kilométert fut. A hétfői versenyben 15 nemzet indult, megbetegedés miatt a belgák visszaléptek és a svájciak is cseréltek egy versenyzőt. (MTI)

2024.08.05. 10:26

"Észreveszem, ha nincs szükség rám" - Elköszönt edzője Milák Kristóftól

Interjút adott a hazai sportnapilap online kiadásának Virth Balázs, aki hivatalosan az immár kétszeres olimpiai bajnok és kétszeres ezüstérmes Milák Kristóf edzője.

2024.08.05. 10:22

Arany a cél - Indulnak a kajak-kenu küzdelmei

Kedden kezdődnek a gyorsasági kajak-kenu küzdelmei a párizsi olimpián, a 16 fős magyar válogatott célja, hogy legalább négy érmet, közte egy aranyat szerezzen.

2024.08.05. 10:16

Halász Bence: nagy kő esett le rólam, szerintem hallani lehetett, hogy koppan

Első dobása után megijedt, utána viszont stabilan teljesített a magyar kalapácsvető a döntőben, és ennek ezüstérem lett a jutalma. Halász Bence 82 méteres dobásra készült, de természetesen elégedett, hiszen egy olimpián a helyezések, nem a méterek számítanak.

2024.08.05. 10:11

Mi lesz a nyílt vízi úszással? - Több sportoló is lebetegedett, miután úszott a Szajnában

Egy belga és egy svájci triatlonistának kellett visszalépnie a versenyzéstől a jelentkező egészségügyi problémák miatt.

2024.08.05. 10:01

9,78 mp, célfotó - A budapesti világbajnok lett az olimpiai bajnok is 100-on

A budapesti világbajnok amerikai Noah Lyles nyerte meg az atlétikaversenyek csúcsszámát, a férfi 100 métert vasárnap a párizsi olimpián.

2024.08.05. 10:00

Hosszú Katinka: össze kellett volna zárnia az úszósportnak Milák Kristóf mögött

A háromszoros olimpiai bajnok szerint Milák Kristóf valószínűleg eldöntötte, hogy az úszással ad feleletet mindenre. Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai aranyérmes úszó szerint viszont azért kellene többet kommunikálni, hogy az ember kézben tartsa a róla szóló közbeszédet.

2024.08.05. 09:25

Csak három sportágban versenyeznek magyarok hétfőn

Atlétikában, vitorlázásban és vízilabdában versenyeznek magyarok az olimpia (számunkra) legcsendesebb napján. Az eddigi napokhoz képest kevesebb magyar szerepel a párizsi olimpia tizedik versenynapján.