eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Feloszlatták a Kenyai Olimpiai Bizottságot

A kenyai sportminiszter csütörtökön feloszlatta az ország olimpiai bizottságát a riói ötkarikás játékokon mutatott szervezésbeli hiányosságai miatt.

Hassan Wario sportminiszter egy vizsgálóbizottságot is felállított, amely szeptember 30-ig készíti el beszámolóját. A politikus a Bűnügyi Igazgatóságot szintén felkérte egy nyomozás lefolytatására.

"Számos olyan hibát követett el az olimpiai bizottság, amelyek hatással voltak a sportolókra és az egész delegációra. A szállásfoglalással és az utaztatással is voltak gondok, az akkreditációra jogosultak listájának kezelése sem volt hibamentes, és számos felszerelést nem kaptak meg az olimpikonok" - mondta Wario. Hozzátette, hogy azonnali hatállyal feloszlatja az olimpiai bizottságot, és a felelősségi köreit ideiglenesen átadja az úgynevezett Sport Kenya szervezetnek.

A kenyaiak olimpiai szereplését több botrány is megzavarta. Michael Rotichról, az atlétikai válogatott vezetőjéről kiderült, hogy pénzért cserébe értesítette országa sportolóit a küszöbön álló doppingvizsgálatokról, ezért a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) etikai bizottsága felfüggesztette, és haza kellett utaznia. Egy atlétaedző, John Anzrah pedig az egyik sportoló akkreditációjával élt vissza a faluban.

Az olimpia előtt a kenyai delegáció egyik tagja, a parlamenti politikus Wesley Korir bírálta a bizottság tagjait, mivel szerinte jobb menedzsmentre és a függőben lévő juttatások kifizetésére lett volna szükség. Azt is nehezményezte, hogy a doppingellenőrök állítólagosan zaklatják a sportolókat.

Francis Paul, az olimpiai bizottság főtitkára azt nyilatkozta, hogy a szervezet kapcsolatba fog lépni a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, és kérni fogja, hogy vizsgálja meg az ügyet.

A problémák ellenére a kelet-afrikai ország egyik legsikeresebb olimpiáján van túl. Kenya Rióban hat arany-, hat ezüst- és egy bronzérmet nyert, mindegyiket atlétikában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×