eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Történelmi magyar szereplés triatlonban

Minden idők legjobb magyar férfi olimpiai eredményét érte el triatlonban ifj. Faldum Gábor azzal, hogy 20. lett a riói játékok csütörtöki versenynapján. A másik magyar induló, Tóth Tamás a 33. helyen végzett.

A bajai versenyző 1:48:20 óra alatt ért célba, míg budaörsi honfitársa 1:50:02 órás idővel teljesítette a versenyt. Ezt megelőzően a 2000-es sydneyi játékokon Kuttor Csaba által elért 30. hely volt a legjobb magyar férfi szereplés olimpián ebben a sportágban. A legjobb női szerepléstől sem maradt el sokkal a 28 éves ifj. Faldum, ugyanis Edöcsény Nóra - szintén Sydneyben - 19. volt.

A 1,5 kilométer úszásból, 40 kilométer kerékpározásból és 10 kilométer futásból álló viadalon a győzelmet címvédőként a brit Alistair Brownlee szerezte meg 1:45:01 órás idővel, testvérét, Jonathan Brownlee-t hat másodperccel előzte meg, míg a harmadik dél-afrikai Henri Schoemant 42-vel. Alistair Brownlee lett az olimpián 2000 óta szereplő sportág első kétszeres bajnoka. Négy éve szintén testvérével állhatott a dobogón, de akkor az öccse harmadik lett.

Az első szám után a bringázást az élen egy tízfős csoport kezdte meg, amely előnyét folyamatosan növelte az üldözőkkel szemben a 40 kilométer során, így egyértelművé vált, hogy innen kerül ki a győztes, mert a tagjai a futásra közel másfél perces előnyt szereztek. A két magyar a második, legnagyobb bolyban tekert, amely az utolsó kilométereken kettészakadt, Faldum az elsőben maradt, Tóth viszont a másodikban volt.

A zárószám elején a Brownlee fivérek mindenkit leráztak magukról, majd féltáv után Alistair tudott meglépni testvérétől. Faldum a 16. pozícióban vágott neki a futásnak, kissé lassabb tempóban kezdett, így visszaesett a 23. helyre, de aztán apránként feljebb tört, 2,5 kilométerre a céltól már 18. volt, végül pedig huszadikként ért célba. Tóth futásban szinte végig a 33. helyen haladt.

Eredmények:

férfiak, olimpiai bajnok:

-------------------------

Alistair Brownlee (Nagy-Britannia) 1:45:01 óra

2. Jonathan Brownlee (Nagy-Britannia) 1:45:07

3. Henri Schoeman (Dél-afrikai Köztársaság) 1:45:43

...20. IFJ. FALDUM GÁBOR 1:48:20

...33. TÓTH TAMÁS 1:50:02

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×