eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Hat testvérpár Rióban

Alig egy hét múlva kezdetét veszi a riói olimpia. A legfiatalabbtól a legalacsonyabbig bemutatjuk a magyar csapatot.

A riói 160 fős magyar csapatból Késely Ajna a legfiatalabb, a Kőbánya SC úszója csak az olimpia után, szeptember 10-én lesz 15 éves. Imre Géza a rangidős: a világbajnok, ötkarikás ezüst- és bronzérmes párbajtőröző decemberben múlt 41 éves - közölte a MOB honlapja.

A csapat legrutinosabbjának Mohamed Aida vívó és Gádorfalvi Áron szörföző számít, mindketten sorozatban a hatodik olimpiájukon vesznek részt, ezzel beérik a rekorder, hétszeres olimpiai bajnok Gerevich Aladárt. A tőröző Mohamed pedig megdönti a szintén ezt a fegyvernemet képviselő Rejtő Ildikó csúcsát, mivel a nők között ő büszkélkedhet majd a legtöbb olimpiai szerepléssel. Ötödször szerepel ötkarikás játékokon a már Atlantában is érmes Imre Géza, továbbá a sportlövő Sidi Péter, valamint a háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Douchev-Janics Natasa, aki Sydney-ben még jugoszláv színekben versenyzett.

A küldöttség legmagasabb tagja Vámos Márton vízilabdázó és Kővágó Zoltán diszkoszvető, egyaránt 204 centiméterrel. Csak egy centivel marad el tőlük a pólóválogatottból Decker Ádám és Hárai Balázs. A legalacsonyabb a 154 centis maratoni futó, Szabó Tünde, megelőzve Miskolczi Julianna sportlövőt (156 cm) és Kovács Zsófia tornászt (157 cm). A legsúlyosabb egyéniség a 157 kilós Nagy Péter súlyemelő.

A csapatot hat testvérpár erősíti. A pekingi aranyérmes Varga Dániel és Dénes már harmadszor szerepel együtt olimpián, míg a szintén a vízilabda-válogatottat erősítő Decker Attila és Ádám a 2013-as világbajnokság után ünnepelne ismét együtt. Ugyancsak együtt vágynak dobogóra a birkózó Lőrincz-testvérek, a Londonban ezüstérmes Tamás és az újonc Viktor. A 200 méteres mellúszás címvédője, Gyurta Dániel és öccse, Gergely második közös olimpiáján vesz részt. A szintén úszó Pulai Bence és Vince édesapja, Pulai Imre a kenupárossal lett aranyérmes Sydneyben, a két versenyző felkészülését pedig nevelőapjuk, Turi György irányítja. A Verrasztó család élete is az úszás körül forog: Evelyn a negyedik, bátyja, Dávid a második olimpiáján indul. Apjuk, Verrasztó Zoltán ötkarikás ezüst- és bronzérmes, míg édesanyjuk, Gyúró Mónika többszörös magyar bajnok úszó.

Apja, Csipes Ferenc olimpiai sikerét (1988) ismételné meg a kajakozó Csipes Tamara. Eddig háromszor fordult elő, hogy magyar olimpiai bajnok gyermeke is aranyérmes lett: a kalapácsvető Németh Imre (1948) fia, Miklós gerelyhajításban (1976), a vízilabdázó Homonnai Márton (1936) leánya, Szőke Kató úszásban (1952), a szintén vízilabdázó Szívós István (1952, 1956) fia, István (1976) diadalmaskodott. Utóbbi család tagja, Márton Rióban sporttörténelmet írhat, ugyanis először történhet meg, hogy nagyapa és apa után a harmadik nemzedék tagja is aranyérmes lesz.

Háromgenerációs olimpikoncsalád még egy van: az úszó Szilágyi Liliána apja, Szilágyi Zoltán három olimpián járt, nagyapja pedig a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Gyarmati Dezső. A családi éremtermés is bőséges: Liliána nagynénje, Gyarmati Andrea olimpiai második úszó volt, nagybátyja, Hesz Mihály pedig olimpiai aranyérmes kenus. Családilag a legtöbb éremmel a Bogen-Gerevich vívófamília rendelkezik. A nagyapa, Bogen Albert osztrák színekben 1912-ben lett ezüstérmes, lánya, Bogen Erna 1932-ben Magyarországnak szerzett harmadik helyet, férje, Gerevich Aladár pedig hat olimpián tíz érmet nyert. Fiuk, Gerevich Pál a kardcsapat tagjaként volt bronzérmes 1972-ben és 1980-ban.

Címlapról ajánljuk
A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

Az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetését – pozitív értelemben – a georgiai válogatott okozta, amely vasárnap este kilenc órától története legnagyobb mérkőzését játssza Kölnben, a spanyolok ellen. Százéves grúz-georgiai futballtörténelem, magasságokkal és mélységekkel.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×