eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
A francia Olivier Giroud (k) ünnepel, miután megszerezte csapata első gólját a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében játszott Franciaország-Lengyelország mérkőzésen a dohai at-Tumama Stadionban 2022. december 4-én.
Nyitókép: MTI/AP/Ebrahim Noroozi

Állták a sarat a lengyelek, mégis fölényes győzelmet aratott a vb-címvédő

Franciaország fölényben játszott és Olivier Giroud góljával és Kylian Mbappé duplájával simán nyert a nyolcaddöntőben.

Az első félidő végén Olivier Giroud villant a katari labdarúgó-világbajnokság harmadik nyolcaddöntőjében, a másodikban aztán Kylian Mbappé lőtt hasonló helyzetből két gólt, egyiket az egyik, a másikat a másik felső sarokba bombázva.

A lengyel válogatott sokáig tartotta magát, ám a végére kinyílt az olló. A legvégén, már indifferens helyzetben büntetőhöz jutott Lengyelország, Robert Lewandowski először kihagyta – ahogy Mexikó ellen is még a csoportkörben –, de aztán a jó sarokba lőtt.

3–1-re nyerve jutott tovább a nyolc közé a négy évvel ezelőtti világbajnok.

Mbappé még 24 éves sincs, de már kilenc világbajnoki gólnál tart.

Doha, 2022. december 4.
A francia Kylian Mbappe (j) és a lengyel Matty Cash a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében játszott Franciaország-Lengyelország mérkőzésen a dohai at-Tumama Stadionban 2022. december 4-én.
MTI/EPA/Friedemann Vogel
A francia Kylian Mbappe (j) és a lengyel Matty Cash a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében játszott Franciaország-Lengyelország mérkőzésen a dohai at-Tumama Stadionban 2022. december 4-én. MTI/EPA/Friedemann Vogel

A címvédő francia válogatott 3-1-re legyőzte a lengyel csapatot a katari labdarúgó-világbajnokság vasárnapi első nyolcaddöntőjében.

A franciák vb-n kilencedszer jutottak el legalább a negyeddöntőig. A nyolc között Didier Deschamps csapatára a vasárnap esti Anglia–Szenegál találkozó továbbjutója vár majd.

Már a kezdő sípszóval mérföldkőhöz érkezett Hugo Lloris: a hálóőr befogta az ugyancsak világbajnoki aranyérmes korábbi védőt, a 142 válogatott mérkőzéssel francia csúcstartó Lilian Thuramot, akinek fia, Marcus ott van a címvédő keretében és pályára is lépett.

Esélyeshez méltó felfogással kezdték a találkozót a franciák, döntően a lengyel térfélen zajlott a játék, Wojciech Szczesny védésekkel és jó ütemű kijövetellel nyújtott biztos hátteret a lengyel védekezéshez. Húsz perc telt el, mire Robert Lewandowski révén először veszélyeztetni tudott a lengyel válogatott, ezt követően valamelyest kiegyenlítettebbé vált a játék képe. Francia részről elöl leginkább Kylian Mbappé volt aktív a bal szélen, miközben hátul Llorisnak és a védőknek is be kellett mutatniuk nagy mentéseket, Raphaël Varane például a gólvonalról tisztázott egy alkalommal. A szünet előtt mégis Franciaország szerzett vezetést:

az ausztrálok elleni csoportmeccsen duplázó Giroud harmadszor talált be ezen a vb-n, 52. válogatottbeli góljával pedig lehagyta a nemzeti csapat örökrangsorának élén Thierry Henry-t.

A második félidő is francia nyomással indult, sorra dolgozták ki a helyzeteket - Giroud sípszó után szerzett egy meg nem adott gólt is -, és ezúttal is a játékrész derekán sikerült kijönnie a nyomásból a lengyel együttesnek. Éppen egy lengyel támadás után tudta növelni előnyét Franciaország Mbappé szép lövésével. A kétgólos előny megnyugtatta a címvédőt, a ráadás perceiben pedig Mbappé villant ismét, a katari tornán ötödször volt eredményes, összesen pedig már kilencedik vb-gólját szerezte a 23 esztendős támadó. A hosszabbításban a Mexikó ellen büntetőt hibázó Lewandowski próbálkozhatott kétszer is a tizenegyespontról, másodikra pedig sikerült betalálnia a válogatottsági rekordját ünneplő Lloris kapujába.

A két együttes 17. alkalommal mérkőzött meg egymással, a franciák kilencedszer nyertek három lengyel siker és öt döntetlen mellett.

I. félidő

44. perc: Mbappé passzolt remek ütemben a lengyel 16-oson belül a védők közül kilépő Giroud-hoz, aki 12 méterről a kapu bal oldalába lőtt (1-0).

II. félidő

74. perc: Dembélé keresztlabdája találta meg Mbappét a 16-os vonalán, aki igazított rajta egyet, majd 15 méterről a rövid felsőbe lőtt (2-0).

91. perc: Mbappé villant ismét, a 16-oson belül kapott labdát az első találatánál élesebb szögből, 14 méterről lőtt a hosszú felsőbe (3-0).

95-99. perc: Dayot Upamecano kezére pattant a labda a francia 16-oson belül, a videobírós visszatekintés után Robert Lewandowski állhatott a büntetőhöz. Elsőre toporogva a gólvonalat idő előtt elhagyó Lloris kezébe gurított, ám a játékvezető megismételtette a pontrúgást, Lewandowski pedig a jobb alsó sarokba lőtt (3-1).

Reakciók

"Nincs rá recept, senki, egy edző sem ismeri a módját, hogy megállítsa Mbappét, amikor ilyen formában van" - méltatta Czeslaw Michniewicz, a lengyelek szövetségi kapitánya a duplázó támadót. Rámutatott: azzal együtt is, hogy ezúttal fájdalmat okozott nekik, igazi sztárnak tartja Mbappét, akit Lionel Messihez, Cristiano Ronaldóhoz és Robert Lewandowskihoz mért. - "Hosszú évekig ő lehet a legjobb játékos."

A szakember kiemelte, a fő céljuk az volt, hogy 36 esztendő után túléljék a csoportkört, és végül a címvédő állította meg őket.

Didier Deschamps elismerte, hogy nem volt könnyű találkozó a jól szervezett lengyel gárda ellen, így a szünetben kénytelenek voltak néhány pozíciós változtatásra.

"Egységes csapatunk van és ma a játékosok kifogástalan hozzáállása meghozta az eredményét. Most töltünk majd egy kis időt a családtagjainkkal" - fűzte hozzá a játékosként és kapitányként is vb-győztes szakember.

Olivier Giroud bevallotta: gyerekkori álma vált valóra azzal, hogy immár ő vezeti a francia örökrangsort.

"A kaland folytatódik!" - emelte ki a csatár.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×