eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
RUST, GERMANY - SEPTEMBER 20: JĂźrgen Klinsmann attends the Wembley 96 25 Jahre EM-Titel gala night at Europa Park on September 20, 2021 in Rust, Germany. (Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images for DFB)
Nyitókép: Alexander Hassenstein/Getty Images for DFB

Az iráni szövetségi kapitány lemondásra szólította fel Jürgen Klinsmannt

Ez már a XXI. század, annak is a harmadik évtizede. Jürgen Klinsmann, korábbi vb-sztár, német és amerikai szövetségi kapitány a BBC felületein írott levelében bírálta az irániak stílusát, erre pedig Carlos Queiroz, a Team Melli, a perzsa válogatott szövetségi kapitánya a Twitteren közétett nyílt levelekben felelt.

Klinsmann durvasággal vádolta a walesieket 2–0-ra legyőző irániakat, emlegetve, hogy 10 szabálytalanságot követtek el és két sárga lapot is kaptak. Azt állította, hogy ez a harcmodor része a „kultúrájuknak”. Azt is írta, Carlos Queiroz szövetségi kapitánysága alatt az iráni válogatott „megdolgoztatja” a játékvezetőket.

Odavágott egyet a harminc éve világszerte elismert edzőnek is: „Carlos nagyon jól illik a válogatotthoz és a kultúrájukhoz, Dél-Amerikában kudarcot vallott Kolumbiával, majd Egyiptommal nem jutott ki. Közvetlenül a világbajnokság előtt érkezett Iránhoz, ahol korábban sokáig dolgozott.”

Önmagában is fura a vélemény, tekintve, hogy éppen iráni játékos kárára és éppen ezen a mérkőzésen követték el a torna eddigi egyetlen, kiállítást érő szabálytalanságát (Wayne Hennessey, a walesi kapus.) De még furább, hogy Klinsmann a FIFA technikai bizottságának tagjaként minősítette így – fogjuk fel úgy vendégszerzős újságírói munkájának részeként – az iráni csapatot.

Queiroz, aki kicsit ironikusan elmagyarázta, hogy miután őt Klinsmann „lecarlosozta”, anélkül, hogy személyesen ismernék egymást, ő is a Jürgen megszólítást használja. Aztán hamar rátért arra, hogy szerinte az egykori világbajnok német válogatott futballista véleménye politikailag determinált.

„Megértjük, hogy amerikaiként/németként nem támogatsz minket. Nem gond. És a BBC-n tett felháborító megjegyzéseid ellenére, amelyek megpróbálják aláásni erőfeszítéseinket, a hozott áldozatainkat és tudásunkat, megígérjük, hogy nem fogunk ítéletet mondani a kultúrádat, a gyökereidet és hátteredet illetően, és mindig szívesen látunk családunkban.”

Folytatta: „Nem számít, mennyire tudom tisztelni azt, amit a pályán tettél, az iráni kultúráról, az iráni válogatottról és a játékosaimról szóló megjegyzések szégyent jelentenek a futball számára.

Ennek ellenére szeretnénk meghívni vendégségbe, gyere el a válogatottunk táborába, ismerkedj meg az iráni játékosokkal, és tanulj tőlük az országról, Irán népéről, a költőkről és a művészetről, az algebráról, az évezredes perzsa kultúráról.”

Aztán jött az elegáns parádriposzt: „Ugyanakkor nagy figyelemmel követni szeretnénk, hogy mi lesz a FIFA döntése a világbajnokság technikai elemző csoportjában betöltött pozícióddal kapcsolatban. Mert nyilvánvalóan elvárjuk, hogy lemondj, mielőtt felkeresed a táborunkat.”

Az életben, persze, semmi sem egyszerű. Queiroz sok támogató üzenetet kapott kommentárjához – akadt, aki Klinsmann figyelmébe ajánlotta, hogy Goethe is mennyire rajongott a perzsa kultúráért –, de sokan felhánytorgatták neki az iráni belpolitikai viszonyokat, s azt, hogy a Teheránban letartóztatott, a vb-keretből kihagyott válogatott játékos, Voria Gafuri ügyében nem emelte fel a szavát. Akadt, aki arról írt, hogy a perzsa kultúra nem azonos az iszlám rezsimmel,

Címlapról ajánljuk
Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Továbbra is későn fordulnak orvoshoz a férfiak Magyarországon, ezért országos férfiegészség-kampány és PSA-szűrést indul betegszervezetek és az urológusszakma összefogásával a prosztatarák ellen. Itthon naponta három férfi hal meg a betegségben, pedig a prosztatarák korai felismerés esetén jól gyógyítható.

Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Felgyorsítja a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárását a kormány. Az elmúlt hónapokban már havonta csaknem kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa fővárosszerte akciókkal hívja fel a figyelmet a kórházban hagyott csecsemők ügyére és az országos nevelőszülő-hiányra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

Hét kilométerre megközelítették az orosz katonák a donbaszi front logisztikai központját, Pokrovszkot. Moszkva megkezdte a megkaparintott Leopard 2A6-os harckocsik tanulmányozását. Az orosz Uralvagonzavod hadiipari üzemébe szállított, jó állapotú Leopard 2A6-os harckocsi nem a német Leopard-széria exportra szánt változata, hanem eredetileg a német hadsereg megrendelésére gyártották, így valószínűleg sok érzékeny technológiai vívmányt tartalmaz. Komoly korrupciós botrány robbant ki, amikor kiderült: az ukrán Védelmi Beszerzési Ügynökség túlárazottan szerzett be egyes nyugati fegyvereket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egy hét múlva esedékes, úgynevezett Ramstein formátumú csúcstalálkozón kívánja bemutatni "győzelmi tervét" országa szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×