eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Szurkolók szakadó esőben a dortmundi Westfalen Stadion lelátóján a németországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében játszott Németország-Dánia mérkőzésen 2024. június 29-én. A találkozót a heves esőzés, villámlás és mennydörgés miatt huszonöt percre félbeszakították.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Federico Gambarini

Dénes Ferenc: aligha menti meg a német gazdaságot a foci-Eb

Az Európai Labdarúgó-szövetség a jövő vasárnap záruló németországi kontinensbajnokság fő nyertese – vélekedett az InfoRádióban Dénes Ferenc sportközgazdász, aki a torna német gazdaságra gyakorolt hatásáról is szólt.

A labdarúgó-Eb előtt a német sportközgazdászok úgy látták, a torna nem lesz "tűzijáték" a német gazdaság számára, és Dénes Ferenc szerint jól jósoltak, valós véleményt mondtak. "Nem látni persze a képernyőn keresztül még a nagyon vidám holland szurkolókat nézve sem, hogy ez az az esemény, amely a köhögő német gazdaságot varázsütésre kirántja a visszafogottságból, és új útra állítja" – mondta a sportközgazdász.

Egyetlen ilyen esemény annál is inkább nem tehet csodát, mert "a német futballgazdaság és sportgazdaság stabil lábakon áll".

"Ezek a gazdasági hatások általában a nagy építkezéseknél jelentkeznek, márpedig a német stadionok állnak. A kiegészítő infrastruktúra, logisztika szintén. Ne felejtsük el, hogy

a dortmundi stadionba Eb-mérkőzések nélkül is tíznaponta 80 ezer embert kilátogat és szurkol, vadul.

Nincsenek meg azok a nagy faktorok, amelyek erőteljes gazdasági hatást gyakorolnak" – mondta a gazdasági szakember, de azt is kiemelte, hogy azért a turisztikai hatások érvényesülnek: előzetesen 650 ezer külföldit vártak és több mint kétmillió német turistát a mérkőzésekre. Ezek a bevételek megjelennek, de ebben is van egy kis szkepticizmus, mert Dénes Ferenc szerint kétszer is megfontolják a németek, hogy egy vendéglátóipari egységben, nagyobb társaságban nézzék meg a mérkőzéseket, vagy esetleg otthon, szűkebb társaságban, szerényebb fogyasztás mellett.

"Majd a végszámokat megnézzük, de én azt gondolom, hogy reálisak azok a feltételezések, hogy nem lesz nagy gazdasági húzás ez az Európa-bajnokság a németek számára" – vont gyorsmérleget Dénes Ferenc.

Az európai szövetség azzal hívta fel magára a figyelmet a hét elején, hogy 1,3 millió eurós bírságot szabott ki összesen a nemzeti szövetségekre a szurkolók viselkedése miatt, és csak nagyon kevés úszta meg. Ezzel kapcsolatban kifejezte, nem a legnagyobb "rajongója" az UEFA-nak, a szervezet ténykedésének és a sportgazdasági elhelyezkedésének, de a tények mégis azt mondatják vele: ennek az Európa-bajnokságnak a lehető legnagyobb nyertese az az UEFA.

"2,75 milliárd eurós bevételt mondanak az UEFA illetékesei, amelyből egyrészt támogatják a szervezőket, kifizetik a pénzdíjakat, a győztes Európa-bajnok csapat majd összesen 28 millió eurót visz haza, de mi, magyarok is szépen kerestünk rajta, kompenzálni fogják a klubokat; ha jól számoltam, akkor

a Liverpool 180 ezer eurót kap például Szoboszlai Dominik szereplésének kompenzációjára,

és aztán ami marad, azt meg szétosztja az UEFA, természetesen nem tartja meg magának" – mondta a sportközgazdász.

A legnagyobb pénzt egy olyan projektre forgatja vissza az UEFA, ami a szövetségek különféle projektjeit támogatja, szám szerint mintegy 800-at, így kap az MLSZ is pénzt. "Hihetetlen profitrátával dolgozik az UEFA. Költségei szinte nincsenek, a bevételek ő szedi, azt hiszem, mindenki ilyen üzletben szeretne benne lenni" – tette hozzá Dénes Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 10:51
×
×
×
×