eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A belga Jan Vertonghen (b) és a marokkói Juszef en-Nesziri a katari labdarúgó-világbajnokság F csoport második fordulójában játszott Belgium-Marokkó mérkőzésen a dohai at-Tumama Stadionban 2022. november 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Új „legek” a németországi Eb-n

Jan Vertonghen lett a legidősebb labdarúgó, aki Európa-bajnokságon öngólt szerzett az IFFHS szerint.

A sportág történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet anyagában a Franciaország–Belgium (1–0) nyolcaddöntő kapcsán kiemelte, hogy 157., és vélhetően utolsó válogatott meccsén Vertonghen – aki e mutatóban nemzeti rekorder –, nemzetközi pályafutása során először talált be a saját kapujába. Mindezt 37 évesen és 68 naposan tette, ezzel az Eb-ken öngólt szerző legidősebb játékosok korlistáján is az élre ugrott.

A mostani Eb-n Franciaország mindkét győzelmét – a belgák előtt az osztrákok ellenit is – öngólnak köszönhette, Vertonghené pedig összességében már az ötödik ilyen találat volt, amellyel a rivális csapat játékosa a franciákat kontinensviadalon segítette.

A portugál Diogo Costa lett az első kapus a labdarúgó Eb-k történetében, aki a büntetőpárbajban három 11-est hárított, miközben egyszer sem vették be a kapuját – írta az IFFHS a hétfői hosszabbításos meccsről, amelyet a nyolcaddöntőben Portugália és Szlovénia vívott egymással. A 39 éves portugál sztár, Cristiano Ronaldo az első futballista, aki kontinensviadalon a rendes játékidőben (90 vagy 120 perc alatt) két büntetőt is elhibázott: a szlovénok elleni mérkőzésen Jan Oblak kitenyerelte a lövését, 2016-ban pedig, az osztrákokkal játszott meccsen a kapufát találta el.

A csúcstartóként a hatodik Európa-bajnokságán szereplő Ronaldo, aki a portugál továbbjutást hozó hétfői találkozón a tizenegyesét a szétlövéskor már értékesítette, a mostani Eb-n mindenkinél többször próbálkozott kapura lövéssel, de 20 kísérletéből egyszer sem született gól.

Ronaldo csapattársa, a hátvéd Pepe lett a legidősebb játékos 41 évesen és 126 naposan, aki az egyenes kieséses szakaszban világbajnokságon vagy Eb-meccsen szerepelt, megdöntve ezzel Peter Shilton rekordját, aki az 1990-es vb-n 40 évesen és 192 naposan védte az angolok kapuját az olaszok elleni bronzmérkőzésen.

A németországi Eb-n már eddig 10 öngól született, ugyanannyi, mint az előző Európa-bajnokságon összesen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×