eur:
393.14
usd:
363.58
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A török Kenan Yildiz (j) kapura lő a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának első fordulójában játszott Törökország-Georgia mérkőzésen a dortmundi Westfalen Stadionban 2024. június 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Kiakadtak a törökök Németországban: nem adja a tévé az osztrákok elleni meccsüket

A törökök az egyik legfontosabb játékosukat kénytelenek nélkülözni a kedd esti, lipcsei Eb-nyolcaddöntőben. A válogatottjuk egyet sem nyert meg a legutóbbi négy tétmérkőzéséből, amelyről Hakan Çalhanoğlu hiányzott.

Ez már a 18. találkozó az osztrák és a török válogatott között, de először kerültek szembe egymással nagy tornán.

A törökök a csoportszakaszban különösen a georgiai válogatott ellen játszottak jól, a csehek ellen pedig óriásit küzdöttek. Nem csupán Çalhanoğlut kell majd nélkülözniük, hanem a hátvéd Samet Akaydint is, akit Abdulkerim Bardakci pótolhat.

Vincenzo Montella, a törökök olasz szövetségi kapitánya nagyon elismerően szólt az ellenfélről, kiemelve, hogy talán az egész tornán az osztrákoké a legegységesebb csapat, s hogy kiválóan művelik a magas letámadást, nehéz játszani ellenük.

Az osztrákok a hollandok elleni siker óta a döntőbe jutást vizionálják, s az igaz, hogy nincs az águkon eddig kiemelkedő formát mutató válogatott, talán a svájciak keltettek még hasonlóan jó benyomást.

Az osztrákok mostani felfutása kapcsán a nemzetközi futball-közvélemény többnyire Ralf Rangnick munkáját emeli ki.

A német edző a jelen egyik legnagyobb futballteoretikusa, nyilvánvalóan ő áll a Red Bull teljes labdarúgó-rendszere mögött. Az osztrák csapat élén hatvan százalékos győzelmi arányt tudhat magáénak, 25 mérkőzésből 15-öt megnyert 2022 júniusa óta.

Különlegesen érdekes, egyszersmind meglepő adat:

Ausztria legutóbb egy nagy torna kieséses szakaszában 1954-ben tudott nyerni, mégpedig a negyeddöntőben Svájcot egy szenzációs mérkőzésen 7:5-re legyőzve. (Az osztrákok megnyerték a címvédő uruguayiak ellen a bronzmérkőzést is, 3:1-re.)

A mérkőzés különlegessége, hogy közel félmilliós török közösség él Ausztriában, a vonatkozó adatok szerint övék a legnagyobb bevándorló-közösség az országban. Mert Müldür, a török keret 18-as számú játékosa Bécsben született, a Rapid akadémiáján nevelkedett, mivel mind a két országban létezik a kettős állampolgárság intézménye, nem csupán török, de osztrák útlevele is van.

Németországban körülbelül négymillió török él, akik meglehetősen indulatos fogadták, hogy sem az ARD, sem a ZDF, sem pedig az RTL se közvetíti a mérkőzést az Eb rendező országában. Leginkább az első kettőre mérgesek, azt emlegették, hogy nem azért fizetnek negyedévente majdnem hatvan eurót adóban a közszolgálati médiára, hogy ne láthassák ezt a meccset.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×