eur:
392.95
usd:
363.38
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Diogo Costa portugál kapus kivéd egy tizenegyest a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében játszott Portugália - Szlovénia mérkőzés rendes játékideje utáni hosszabbítást követő büntetőpárbajban a frankfurti Waldstadionban 2024. július 1-jén. A portugál labdarúgó-válogatott tizenegyesekkel 3-0-ra győzött.
Nyitókép: MTI/AP/Michael Probst

Az Európa-bajnokság új hőse

Diogo Costa az Európa-bajnokság új hőse. A portugál kapus a hosszabbítás utolsó perceiben óriási bravúrral hárította az egyedül kitörő szlovén csatár, Benjamin Šeško lövését majd a szétlövésben kivédte az ellenfél mind a három kísérletét. Elképesztő bravúrokkal vitte tovább a portugál csapatot a hamburgi negyeddöntőbe.

Valljuk be, nem az egyébként Svájcban született, de hétéves kora óta Portugáliában élő kapus neve volt az első, amikor valaki a portugál válogatott lehetséges hőseit sorolta a mérkőzés előtt. Addig megbízhatóan, de nem kiemelkedően védett a tornán, igaz, már ez is nagy előrelépés volt a 2022-es katari vb-hez képest, ahol kifejezetten gyengén szerepelt. Annak ellenére megtartotta a helyét a válogatottban, vitathatatlanul ő az első számú kapus.

Nagy generáció tagja, U17-ben (2016) és U19-ben (2018) is Európa-bajnok, U21-ben (2021) Eb-ezüstérmes lett, utóbbi tornán jó néhány mostani társával együtt játszott, de az igazán érdekes, hogy a magyar-szlovén közös rendezésű Eb-n a portugálok éppen Szlovéniában játszottak.

Hétfő este Európa-bajnoki rekordot írt azzal, hogy sem a 120 perc alatt, sem az azt követő szétlövésben nem tudtak neki gólt lőni.

Ezzel néhány nagyon híres „tizenegyesölő” nyomába lépett, mint Helmuth Duckadam, a Steaua román kapusa, aki négy lövést is hárított az 1986-os BEK-döntőben, a brazil Dida, aki a 2003-as, Juventus elleni BL-döntőben segítette a trófea megnyeréséhez a Milant vagy éppen Gianluigi Donnarumma, aki az előző Eb londoni döntőjében olyan bravúrokat mutatott be az angolok ellen, hogy az egész torna legjobbjának választották.

Diego Costa piaci értékét 40 millió euróra becsüli a transfermarkt.de, ötmillió kevesebb, mint 2023-ban volt. (Alighanem erre írhatjuk: ez még hétfő délutáni adat…) A kivásárlási ára 70 millió euró. Tudva azt, hogy a Porto pánügyi problémákkal küzd, lehet, hogy nem tölti ki ott a 2027-ig szóló szerződését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×