eur:
395
usd:
367.23
bux:
71623.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A francia Kylian Mbappé (j) és a lengyel Nicola Zalewski a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság D csoportja harmadik fordulójának Franciaország-Lengyelország mérkőzésén a dortmundi Westfalen Stadionban 2024. június 25-én.
Nyitókép: MTI/AP/Themba Hadebe

Gyémánttal operálnak a franciák a belgák ellen

Michel Platini… Lassan elfelejtjük már, hogy egykoron volt az UEFA elnöke, azt meg főleg, hogy hajdanán egyik legfőbb szorgalmazója volt a torna létszámbővítésének, így közvetve részese annak, hogy Magyarország 2016-ban újra szerepelhetett egy nagy tornán. A háromszoros aranylabdás egykori szupersztár neve hétfőn azért is bukkant fel, mert ő volt a hőse az Eb-történet első francia–belga-mérkőzésének. A második ma este következik, 18 órától, Düsseldorfban.

1984-ben a nagy Michel (Michel le Grand…) egymaga három gólt szerzett a bundabotrány miatt szétzilált, meggyengített, ászait vesztett belga védelemnek, eggyel többet, mint amennyit eddig a Kékek szereztek a 2024-es Eb-n, s hárommal többet, mint ahány akciógólt szerzetek a francia csapat játékosai 2024 júniusában, a németországi meccseiken.

Most nagy meglepetés lenne, ha bármelyik francia lemásolná Platini teljesítményét, de az már kevésbé, ha győzne Didier Deschamps legénysége. A Kékek eddig minden Eb- és vb-mérkőzésüket megnyerték az északi szomszéd ellen.

Most nincsenek jó formában, de a belgák sincsenek. Egyik sem tudta megnyerni a csoportját, s mindkettő csupán két gólt szerzett az eddigi (a hosszabbítások miatt több mint) 270 játékperc alatt. A franciák nem bírtak sem az hollandokkal, sem a lengyelekkel, s csak egy öngóllal gyűrték le az osztrákokat, a belgák a szlovákok elleni vereség után megverték a románokat, aztán gól nélkül végeztek az ukránokkal.

A FIFA-világranglista alapján a legjobb két európai csapat találkozik (a franciák a másodikok, a belgák a harmadikok az argentinok mögött), de ezt az állítást az eddig Németországban látottak egyáltalán nem igazolják.

A Kékeknél Kylian Mbappé, még ha büntetőből is, de a lengyelek ellen végre megszerezte első Eb-gólját, ez vélhetően foldott benne egy görcsöt, de nem százszázalékos, maga is elmondja kérdésekre válaszolva, hogy zavarja az arcmaszk, amiben játszania kell, utálja. Eddig két mérkőzésen játszott, a francia mezőnyjátékosok közül csak a nagy visszatérő, N’Golo Kanté osztályzata jobb a Kickernél, de a többi támadó alulteljesít.

A csoportkör alapján a legjobb kilenc francia: Maignan (kapus), Kanté (középpályás), Mbappé (csatár), Koundé (védő), Tchouaméni (középpályás), Rabiot (középpályás), Theo Hernandez (védő), Upamecano (védő). Ez cseppet sem megnyugtató a franciák hívei számára.

Didier Deschamps különleges módját választotta csapata motiválásának a nagy mérkőzés előtt: meghívta a kerethez két 2018-as világbajnokát, Blaise Matuidit és Paul Pogbát. Matuidi már visszavonult, 2022-ben, Lionel Messi mostani klubjának, az Inter Miaminak a futballistájaként búcsúzott. Pogba elvileg még aktív, szerződése van a Juventusszal, de egy általa vitatott doppingeset miatt négyéves eltiltását tölti.

A szövetségi kapitány – talán némileg elbizonytalanodva a látottak alapján – gyakran váltogatta eddig a felállást, a hadrendet. A L’Équipe úgy véli, érdemes lenne a 4-4-2-es felállításhoz visszatérni, a rombusz (gyémánt) alakú középpályás-felállással. Állítólag erre hajlik Deschamps is. Ha így lesz, a változatlan összetételű védőnégyes (Koundé, Upamecano, Saliba, Théo Hernandez) előtt Kanté, Rabiot és Tchouaméni elé visszatér Antoine Griezmann, akinek játékmesterként, szervezőként kell biztosítani azt, hogy a franciák a csoportkörben látottakhoz képest többet tartsák a labdát az ellenfél tizenhatosa környékén. Mbappé és Thuram helye biztos, Griezmann beállítása azt jelenti, hogy a lengyelek ellen a tizenegyes kiharcolása ellenére gyenge teljesítményt nyújtó Ousmane Dembélé kimarad.

A belgák első számú játékosa Kevin de Bruyne, leginkább tőle tartanak a Kékek. Nem alaptalanul, a Manchester City csillaga a csoportkör legjobb belga játékosa volt. Domenico Tedesco a védelemben nem tervez változtatást, marad a Castagne, Faes, Vertonghen és Theate.

A belga lapok szerint a középpálya összeállítása az igazi kérdés, Domenico Tedesco is olvassa a francia újságokat, tudja, hogy Deschamps mire készül. Ennek szellemében Onana mellé valószínűleg nem a románok ellen jól, az ukránok ellen nem rosszul játszó Tielemanst, hanem a védekezésben erősebb Mangalát választja. A támadó feladatot kapók közül De Bruyne, s az Eb-n még gól nélküli Lukaku helye biztos. A balszélen Doku fog játszani. A jobbra valószínűleg visszatér Lukebakio, akinek különösen figyelnie kell arra, hogy a támadásokat szívesen segítő Théo Hernandez mögött mikor marad befutható, üres tér.

De hát ez csupán az elmélet. Minden más, minden konkrétum este hattól.

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×