eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
TBILISI, GEORGIA - JUNE 27: Georgians celebrate with car convoys after their team qualified for the last 16 stages following a victory in the UEFA EURO 2024 group stage match against Portugal on June 27, 2024 in Tbilisi, Georgia. (Photo by Davit Kachkachishvili/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: Davit Kachkachishvili/Anadolu via Getty Images

Tbilisziben az éjjel soha nem érhet véget – gigantikus prémiumot kapnak a grúz focisták

Grúzia labdarúgó-válogatottja először szerepel Európa-bajnokságon, s mivel szerda éjjel az E csoport zárófordulójában 2-0-ra nyert Portugália ellen, továbbjutott a nyolcaddöntőbe.Az ország futball-lázban ég.

Április végi hír volt, hogy a grúz válogatott több mint négymilliárd forintnak megfelelő pénzjutalmat, harmincmillió larit kap, ha továbbjut csoportjából. A bejelentés azt is tartalmazta, hogy a gárda a kieséses szakaszban további harmincmillió larit kap minden győztes mérkőzésért – írja a Magyar Nemzet.

A kaukázusi ország csapata azzal jutott ki története során először a kontinenstornára, hogy március 26-án, hazai pályán gól nélküli döntetlent követően büntetőpárbajban legyőzte Görögországot a pótselejtezőben. Irakli Kobakidze miniszterelnök a siker után bejelentette, hogy a válogatott játékosokat a Becsületrenddel tüntetik ki.

Most újabb kitüntetésre számíthatnak, hiszen a Törökország ellen balszerencsés körülmények között elveszített első Eb-mérkőzés után előbb döntetlent értek el a grúzok Csehország ellen, majd szerda éjjel 2-0-ra legyőzték a már biztos továbbjutóként erősen tartalékos Portugáliát, a grúz fővárosban, és ezzel – éppen a magyarokat kiszorítva a legjobb 16 közül – bejutottak a nyolcaddöntőbe.

Tbilisziben és Batumiban is hatalmas ünneplés kezdődött a váratlan győzelem után. Az emberek az utcákra tódultak, az ország nevét skandálták – grúz nyelven ez Sakartvelo –, nemzeti zászlókat lengettek az autók ablakaiból is, és tűzijátékok kezdődtek.

"Ez egy valóságos csoda, a fiúk csodát tettek, és többet érdemelnek annál, mint hogy csak köszönetet mondjunk nekik" – nyilatkozta Irakli Kobakidze újságíróknak, és a miniszterelnök szavai előrevetítik a nagy jutalmazást.

"Ahol van hit, cél, önzetlen odaadás és a győzelem szelleme, ott a győzelem!" – írta Szalome Zurabisvili államfő a Facebookon, miután személyesen gratulált a játékosoknak.

Grúzia válogatottja a nyolcaddöntőben hétfőn a spanyolokkal találkozik.

Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 30. 11:46
×
×
×
×