eur:
395
usd:
368.61
bux:
72094.79
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Szoboszlai Dominik a mérkőzésen megsérült Varga Barnabás mezében ünnepli a csapat győzelmét a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának harmadik, utolsó fordulójában játszott Skócia - Magyarország mérkőzés végén a stuttgarti MHP Arénában 2024. június 23-án. A magyar válogatott a 101. percben szerzett góllal 1-0-ra legyőzte Skóciát, ezzel megőrizte esélyét a nyolcaddöntőbe jutásra.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Szoboszlai Dominik a legértékesebb Eb-sztárok között, a magyar válogatott viszont csak a 19. – listák

A teljes angol keret értéke a fele annak az összegnek, amiért a magyar állam visszavásárolta a ferihegyi repülőteret – mondta az InfoRádióban Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzése szerint a magyar labdarúgó-válogatott a németországi Európa-bajnokságon szereplő 24 csapat közül a 19. legértékesebb, a torna 25 legmagasabb piaci értékkel rendelkező játékosa között pedig ott van a magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik is a Transfermarkt adatbázisa alapján.

A franciákat (1,23 milliárd euró) és a portugálokat (1,05 milliárd) megelőzve az angol keret értéke (1,52 milliárd) a legmagasabb, míg

Marco Rossi válogatottjának összértéke 165,45 millió euró.

A lista utolsó helyezettje Románia, 92,13 millió euróval.

Pásztor Szabolcs összehasonlításképpen az InfoRádióban elmondta: nemrég vásárolta vissza a magyar állam a ferihegyi repülőteret, a vételár pedig 3,1 milliárd euró, átszámítva mintegy 1200 milliárd forint volt. Ennek az összegnek a felét éri a teljes angol keret.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója közölte: a Transfermarkt adatai szerint a magyar válogatott valamennyi Eb-csoportellenfelének – Németország (831 millió euró), Svájc (281,5 millió) és Skócia (207,4 millió) – nagyobb az értéke Marco Rossi válogatottjáénál, és a három csapat közül csak a vasárnap drámai végjátékban legyőzött skótok állnak hátrébb a FIFA-világranglistán.

A kutató elmondta: az egyes csapatok, játékosok értékének vagy minőségének összehasonlításánál létezik egy jól bevált és ismert módszertan, ami leginkább a szurkolói véleményeket veszi alapul. Ennél jóval egzaktabb és átláthatóbb a Transfermarkt árazási modellje, amely a piaci értékek alapján rangsorol. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója szerint utóbbi

jobban épít arra, mekkora kereslet van az adott játékos iránt.

Az egyes adatok megállapításánál figyelembe veszik a múltban kifizetett vagy a jövőbeli lehetséges átigazolási díjat, a fizetések nagyságát és értékét, sőt a labdarúgók becsült marketingértékét is.

A futballklubok ugyanis azt is mérlegelik egy-egy játékos szerződtetésénél, hogy mennyi mezt tudnak majd értékesíteni a megszerzésükkel.

A legfrissebb adatok szerint a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokságon részt vevő játékosok közül a francia Kylian Mbappé és az angol Jude Bellingham a legértékesebb – 180-180 millió euróval. A Manchester City angol szélsője, Phil Foden (150 millió) a harmadik, míg az Arsenal szintén angol válogatott játékosa, Bukayo Saka (140 millió) a negyedik a listán. Az első 25 helyen rangsorolt futballista között hat angol, négy francia, három-három német, spanyol és portugál, két olasz, valamint egy-egy holland, grúz, horvát és magyar van.

Szoboszlai Dominik értéke a Transfermarkt adatai alapján 75 millió euró, amivel a Liverpool magyar középpályása a horvát Josko Gvardiollal 21. a listán.

Több liga esetében köztes frissítéseket hajtanak végre szezon közben, hogy láthatóvá váljanak év közben is a labdarúgók piaci értékének változásai, például az egyre kiemelkedőbb teljesítményt nyújtó fiatalokat vagy az adott bajnokságba újonnan igazolt játékosokat érintően. A korrekció reagál többek közt a focisták megnövekedett játékidejére, vagy olyan játékosok feltűnésére, akik korábban alacsonyabb piaci értékkel rendelkeztek.

Fontos egyéni tényezők még a jövőbeli kilátások, a játékos életkora, fejlődési potenciálja, az általa nyújtott teljesítmény a klubjában és a válogatottban, illetve a rutinja. Sokat nyom a latba az is, hogy milyen erősségű bajnokságban szerepel az adott futballista, annak milyen a státusza, mind sport-, mind pénzügyi szempontból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Egy orosz katonai toborzóvideóban Herszon és Zaporizzsja elfoglalását ígérték. Orbán Viktor magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lövik a várost. Délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×