eur:
396.52
usd:
370.39
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
A belga válogatott tagjai ünnepelnek, miután 2-0-ra győztek a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportja második fordulójának Belgium-Románia mérkőzésén a kölni RheinEnergieStadionban 2024. június 22-én.
Nyitókép: MTI/AP/Andreea Alexandru

Belgium javított Románia ellen, négy hárompontos csapat az E csoportban

A belga válogatott 2–0-ra legyőzte a román csapatot a németországi labdarúgó-Európa-bajnokságon, így az E csoportban két forduló után mindegyik együttesnek három pontja van.

Az Eb-csoportkör második fordulójának utolsó mérkőzésén Belgium Románia ellen játszott Kölnben. Az első körben a románok magabiztosan, három góllal legyőzték az ukrán válogatottat, míg a szlovákok a torna eddigi legnagyobb meglepetését okozva 1–0-ra megverték Belgiumot. Négy helyen változtatott Domenico Tedesco, a belga válogatott szövetségi kapitánya a Szlovákia ellen pályára küldött kezdőcsapatához képest. Jan Vertonghen, Youri Tielemans, Arthur Theate és Dodi Lukebakio is bekerült a Románia elleni együttesbe.

I. félidő:

2. perc: a román térfél közepén labdát szerzett a belga együttes, majd Lukaku előbb Dokut hozta játékba, a visszakapott labdát pedig a 16-oson belülről visszagurította Tielemans elé, aki 18 méterről a jobb alsó sarokba lőtt (1–0).

II. félidő:

80. perc: a belga kapus rúgta ki a labdát, amely gyakorlatilag átszállt mindenkin, De Buyne csapott le rá és a kifutó román kapust megelőzve a hálóba kotorta (2–0).

A belgák egy távoli lövéssel nagyon gyorsan vezetéshez jutottak, de a románok hamar válaszolhattak volna. A folytatásban nagy fölényben futballozott az előnyben lévő csapat, sokszor jutott el ellenfele tizenhatosán belülre, ott azonban körülményesek voltak a játékosok, rossz megoldásokat választottak és szerencséjük sem volt, így minden lehetőséget elpuskáztak. A helyzetek alapján több gólos belga vezetéssel kellett volna zárulnia az első félidőnek.

A második játékrész két román lehetőséggel indult, de aztán megint a belgák veszélyeztettek többet, Romelu Lukaku pedig a 63. percben majdnem a félpályáról kilépve megiramodott a labdával és futtából tizenhat méterről bal belsővel a jobb alsó sarokba lőtt. Az öröm azonban nem tartott sokáig, mert a VAR lest jelzett.

A belgák sok gólt szerezhettek volna, de mivel a 80. percig csak eggyel vezettek, a románok reménykedhettek az egyenlítésben, és egy-egy labdaszerzés után, kontratámadásból néhányszor komoly veszélyt is teremtettek. A belga sikerrel viszont teljesen nyitottá vált a továbbjutás ebből a csoportból.

Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×