eur:
394.73
usd:
368.11
bux:
72288.23
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
A magyar válogatott megköszöni a szurkolást a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának 2. fordulójában játszott Németország - Magyarország mérkőzés után a stuttgarti MHP Arénában 2024. június 19-én. Németország 2-0-ra győzött.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Német–magyar: huszonhét magyar ellen indult eljárás, ketten őrizetbe kerültek

Több esetben is konzuli intézkedésre volt szükség a futball Európa-bajnokság előző napi német–magyar csoportmérkőzésével összefüggésben, és az ügyek döntő többségét a Stuttgartban szolgálatot teljesítő diplomaták segítségével sikerült is rendezni a helyszínen – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető (…) elmondta, hogy a kormány a 2021-es németországi Eb-mérkőzés tapasztalataiból kiindulva, az akkori provokációkra és a magyarokat ért atrocitásokra tekintettel, kiemelt konzuli jelenléttel készült a szerdai meccsre, összesen tizenegy konzul teljesített szolgálatot Stuttgartban.

„Huszonkilenc magyar állampolgárral szemben történt tegnap rendőri intézkedés, s huszonhét magyar állampolgárral szemben el is indult végül az eljárás. Ez a különbség abból fakad, hogy volt két magyar állampolgár, akikkel szemben tévesen intézkedtek a német rendőrök.

A konzuli fellépés hatására végül sikerült tisztázni ezt a két magyar állampolgárt, akik a mérkőzésen így részt is vehettek.

Ezután arról számolt be, hogy magyar állampolgárok ellen részben pirotechnikai eszközök birtoklása és használata miatt, és részben azért indult eljárás, mert voltak, akik érvényes belépőjegy nélkül próbáltak bejutni a stadionba. „És sajnos zajlik eljárás kábítószer birtoklás, illetve agresszív viselkedés miatt is” – fűzte hozzá.

„Ezeknek az ügyeknek a döntő többségét a helyszínen a konzulok segítségével sikerült rendezni, így összességében két magyar állampolgár került 24 órás őrizetbe” – mondta.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy a magyar konzulok hajnalig ott voltak az érintettekkel a helyszínen, és a német ügyészség csütörtökön gyorsított eljárásban tárgyalja ezeket az ügyeket. „Természetesen ezeket az eljárásokat folyamatosan figyelemmel kísérjük, és ha szükség lesz rá, akkor a konzuljaink újra fellépnek a magyar állampolgárok érdekének védelmében” – szögezte le.

Közölte, hogy a hazainduló repülőjáratok közül kettő Budapesten, egy Debrecenben rendben megérkezett.

A Skócia elleni vasárnapi mérkőzés kapcsán aláhúzta, hogy már 2559 személy regisztrált konzuli védelemre, ami abszolút csúcsnak számít.

„Sportesemény kapcsán ennyien soha nem regisztráltak még konzuli védelemre”

– emelte ki.

A miniszter arra is kitért, hogy Izrael férfi, női és utánpótlás futballválogatottjai is kérték annak a lehetőségét, hogy a következő szezonban Magyarországon játszhassák a hazai pályás mérkőzéseiket, s ezt hazánk természetesen biztosítja.

„És valóban, a tegnapi napon érkezett a megkeresés, hogy az izraeli klubcsapatok is a soron következő európai kupaszezon hazai pályára kiírt mérkőzéseit itt játszhassák, Magyarországon, egy másik ország visszalépése miatt” – tudatta.

„Konzultáltunk a Magyar Labdarúgó Szövetséggel, konzultáltunk a Belügyminisztériummal, és végül azt a döntést hoztuk, hogy biztosítjuk a lehetőséget az izraeli klubcsapatok számára is, hogy az európai kupákban a hazai pályára kiírt mérkőzéseket Magyarországon játsszák” – jelentette be.

Megjegyezte, hogy a fehérorosz csapatok is kérték ezt a lehetőséget, és természetesen számukra is biztosítják a hazai pályát, mint ahogy teszik azt mások számára is ilyen kérés esetén. „A sportot geopolitikával összekeverni továbbra sem tartjuk helyesnek” – fogalmazott.

Címlapról ajánljuk

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 1. 15:41
×
×
×
×