eur:
394.36
usd:
367.28
bux:
72099.38
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
A portugál Francisco Conceicao (j) csapattársával, Cristiano Ronaldóval, miután berúgta csapata második, győztes gólját a németországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának első fordulójában játszott Portugália-Csehország mérkőzésen a lipcsei RB Arénában 2024. június 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/Miguel A. Lopes

Senki sem értette, mit keres az Eb-n, de apja fia az új portugál hős

Ennél tökéletesebben nem is lehetne kihasználni a rendelkezésre álló játékidőt: a portugálok fiatal cserejátékosa, Francisco Conceição öt perc alatt, két labdaérintésből egy gólt szerzett. Eldöntötte a lipcsei Portugália–Csehország-mérkőzést.

A 21 éves csatárra először leginkább azért figyelt fel a futballvilág, mert ő Sérgio Conceição, a korábbi híres, Eb-elődöntős portugál csillag fia, aki egyebek mellett a Lazióban, Olaszországban is nagy sikereket ért el. A 2000-es Eb-n mesterhármast szerzett a németek ellen. A család Coimbrába való, Francisco, aki egyébként Sérgio öt fia közül korban a negyedik, maga is ott született.

Ott is kezdett játszani, de nyolcévesen a Belenenses akadémiájára került, majd a Sporting kötelékébe tartozott, aztán 2018-ban – mikor már édesapja volt a klub vezetőedzője – az FC Portóhoz igazolt. 2021 januárjában mutatkozott be az első csapatban, s bár másfél idényt az Ajaxnál is eltöltött, azóta a „Sárkányok” első keretéhez tartozik. A visszatérése, 2023 szeptemberében, heves indulatokat váltott ki, még a város futballrajongó polgármestere, Ruí Moreira is értetlenkedett, miért hozza vissza őt az édesapa.

Ám Francisco aztán meggyőzte a kétkedőket, 27 bajnokin játszott a legutóbbi idényben, öt gólt is szerzett, szélső létére. Némi meglepetést keltett azért, hogy a csatárászok mellett ő is bekerült a 26-os keretbe, 2024-ben lett válogatott, a csehek elleni volt a harmadik meccse. De jókor volt jó helyen, a 92. percben, 111 másodperccel a beállítása után győztes gólt lőtt.

A második olyan játékos lett, aki maga is Eb-gólszerző és az édesapja is az volt, Federico Chiesa mondhatja még ezt el magáról, 2021 óta.

Címlapról ajánljuk

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Csapdában a kormány – El kell döntse, melyik ujjába harap

Csapdában a kormány – El kell döntse, melyik ujjába harap

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy milyen kihívások elé néz a magyar költségvetés a magas hiány, a közelgő 2026-os választások és a hitelminősítők figyelme árnyékában. Vendégünk volt Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója és makroelemzője. A második részben az Apple botrányával foglalkoztunk, mivel a cég több magyar felhasználójának számlájáról leemelt kisebb-nagyobb összegeket. Vajon egy ilyen eset képes megrengetni az elektronikus fizetésekbe vetett bizalmat? Erről Turzó Ádámot, a Portfolio pénzügyi elemzőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 1. 15:41
×
×
×
×