eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Montenegró - Magyarország Európa-bajnoki selejtező mérkőzés után a Podgorica Városi Stadionban 2023. június 17-én. Montenegró-Magyarország 0-0.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.

"Az első félidőben taktikai nehézséget okozott a játékosoknak, hogy Svájc 3-4-3 helyett 3-5-2-es szisztémában futballozott, mert így Aebischer túl szabadon játszott, a rivális a széleket is jobban tudta kihasználni, erre pedig nem tudtunk megfelelően reagálni,

hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

- mondta Rossi a védelmi hibákat firtató újságírói kérdésre a Svájc-Magyarország 3-1 után.

"A szünetben elmagyaráztam, mit kell tenni, meg is változott a játék képe. Az első hét-nyolc percet leszámítva nem volt baj az attitűddel, de utána is túl passzívak maradtunk".

A magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető szerint nagyon nehéz megmagyarázni az eredményt és a játékot, amiért mint edző, ő az elsőszámú felelős. Úgy vélte, az elszántságon és kemény munkán kívül hiányoztak a jó egyéni teljesítmények, ugyanis szerinte nehéz lenne két-három játékosnál többet kiemelni.

"A svájci nagyon magas színvonalat képviselő csapat, szinte egyetlen rossz passza sem volt az első félidőben. A másodikban pedig kihasználta a tapasztalatát, mert

a szépítés után nyomtunk, közel álltunk az egyenlítéshez, de az ellenfél a rutinjával folyton meg tudta törni a játékot és a lendületünket"

- mondta az 59 éves szakember.

Rossi frusztrálónak nevezte, hogy óriási védelmi hibákból fakadtak a gólok, kiváltképpen az utolsó. Szerinte az ilyen hibákat nehéz kijavítani és megtalálni az okát, mert lehet

  • mentális probléma vagy
  • fizikai fáradtság

is az előidézője, főleg az utolsó percekben. Hozzátette, a hibák a játékhoz tartoznak, de most meg kell kérnie a játékosokat, hogy a lehető legegyszerűbb megoldást válasszák.

"Ha megnézzük a jelenlegi állást, és hogy Németországgal játszunk négy nap múlva, valószínűleg nem sokan fogadnának ránk. De az előző Eb-n megmutattuk, hogy fel tudunk állni 3-0-s vereség után, elvégre 1-1-et játszottunk a világbajnok franciákkal, majd hat percre voltunk a továbbjutástól Münchenben a németek ellen. Persze ez egy másik német csapat, amely ezt meg is mutatta a nyitómeccsen. Ahogy korábban is elmondtam, a házigazdát tartom a torna legnagyobb favoritjának" - beszélt a soron következő meccsről Rossi.

Kollégája, Murat Yakin szintén úgy látta, hogy meglepte a hadrendjével a magyar csapatot, és ezt sikerült kétgólos előnyre váltani. Ettől függetlenül Rossit taktikailag remek edzőnek nevezte, aki Bolla Bendegúz beállításával nyomást is tudott helyezni a svájci együttesre.

"Nem a pókert, a sakkot szeretem.

Tegnap is kétszer győztem az edzőtáborban. Pókerben nem tudod, milyen lapot kapsz, én a futball stratégiáját ezért inkább a sakkhoz hasonlítom" - mondta Yakin, aki azt elismerte, hogy a második félidő nem feltétlen úgy zajlott, ahogy azt ők akarták.

A svájci mester kifejtette, hosszú felkészülés eredménye, hogy az első gólt szerző Kwadwo Duah kezdő volt, szerinte talán maga a játékos sem számított rá, de a szakmai stáb tudta, hogy fontos szerepe lehet, mert labda nélkül is nagyszerűen mozog. Kiemelte még a második találat szerzőjét, Michel Aebischer, akinek kiváló szezonja volt Bolognában, a meccs emberének választott Granit Xhakával pedig nagyon "sűrűvé" tették a középpályát.

"Jó döntés volt Embolo behívása úgy is, hogy az első két hétben még nem tudott még edzeni. De nemcsak a gólját emelném ki, hanem azt, hogy a labdatartásával megnyugtatott minket, amikor az ellenfél nyomást gyakorolt ránk" - mondta Yakin, aki elárulta, az AS Monaco sérüléssel bajlódó csatára még nem volt kész arra, hogy kezdő legyen.

A Bayer Leverkusent erősítő Granit Xhaka többek között arról beszélt, hogy az első félidőben dominálták a meccset, a másodikban ugyan bizonyos periódusokban szenvedtek, de ezt csapatként sikerült átvészelniük. Külön kiemelte, hogy a selejtezősorozattal ellentétben, ezúttal nem kaptak, hanem rúgtak egy gólt a hosszabbításban.

A svájciaktól elszenvedett 3-1-es vereséget követően a magyarok szerdán a házigazda és a pénteki nyitányon Skóciát 5-1-re legyőző németekkel csapnak össze Stuttgartban.

Címlapról ajánljuk
Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország,  csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország, csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is. Eközben az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a hírek szerint pedig több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×