eur:
394.71
usd:
367.73
bux:
69846.4
2024. június 18. kedd Arnold, Levente
A kölni RheinEnergieStadionról készült kép 2024. május 28-án. A stadion – amely a német első osztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő 1. FC Köln otthona – öt mérkőzésnek ad majd otthont a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság idején. A tornát 2024. június 14. és július 14. között rendezik Németországban.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Federico Gambarini

Eufória a németeknél a nyitómeccs után

A házigazda német labdarúgó-válogatott Skócia felett aratott müncheni 5-1-es győzelmével az Európa-bajnokság egyes mérkőzéseinek szintén otthont adó Kölnben is kitört a futball-láz a torna péntek esti nyitómeccse során.

A Rajna partján található Heumarkt téren, a kölni Dómtól alig néhány száz méternyi távolságban kialakított szurkolói zónában pénteken 21 órakor a szervezőknek ki kellett tenniük a megtelt táblát, a többezer négyzetméteres terület ugyanis zsúfolásig megtelt, javarészt német szurkolókkal.

A környező éttermekben és sörözőkben szintén többezres tömeg gyűlt össze, így aki nem jutott be a szurkolói zónába, és nem tudta az ott kihelyezett három óriáskivetítőn követni a meccset, az a közeli vendéglátóegységeket és az ottani televízókat választotta. A németek mellett svájci, skót és magyar szurkolók is jelen voltak, ez a négy csapat szerepel az A csoportban, és szombaton 15 órától a magyar-svájci összecsapást rendezik meg Kölnben.

A német örömre nem kellett sokat várni, Florian Wirtz tizedik percben szerzett gólját óriási üdvrivalgás kísérte a Heumarkton, a skót szurkolók pedig korán elszomorodtak, miután a szünetben kedvenceik már háromgólos hátrányban voltak. Nemhogy a fordításra, de az egyenlítésre sem adtak sok esélyt válogatottjuknak a javarészt nemzeti zászlóba burkolózó, vagy a hagyományos szoknyát viselő skótok, hiszen együttesük még az első félidő végén emberhátrányba is került.

A folytatásban kezdődhetett a német örömünnep, amelynek során a negyedik hazai gólnál már a műanyag söröspoharak is a levegőbe emelkedtek a tömegből, némelyiknek a megmaradt tartalma pedig a szurkolókra hullott. A hazai drukkerek minden cserét nagy tapssal jutalmaztak a kölni téren, de különösen nagy ünneplést kapott a veterán Thomas Müller, aki a 74. percben állt be, hogy aztán a 93. percben ő adja a gólpasszt az ötödik találatot jegyző Emre Cannak.

A lefújás után a kölni belváros utcáin örömittasan dalolva, német zászlókat lobogtatva vonultak végig a házigazda szurkolói, a közelben közlekedő autósok pedig folyamatosan dudaszóval köszöntötték az ünneplő tömeget.

A német válogatottnak tehát az első céljait, így a nyitómérkőzés megnyerését és a futball-láz megteremtését sikerült elérnie, legalábbis a kölni jelenetek erre utalnak. A németek jövő szerdán a magyarokkal játszanak Stuttgartban.

Címlapról ajánljuk
Kalas Vivien: Magyarország nem tudja megakadályozni Ursula von der Leyen újrajelölését

Kalas Vivien: Magyarország nem tudja megakadályozni Ursula von der Leyen újrajelölését

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense több konkrétumra számított a hétfői, nem hivatalos EU-csúcson, de így is biztos benne, hogy hamarosan döntés születik az uniós csúcsvezetők személyéről, csak két konfliktust még rendezni kell.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×