eur:
394.88
usd:
367.66
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
BUDAPEST, HUNGARY - JUNE 19: Players of Hungary celebrate after the UEFA Euro 2020 Championship Group F match between Hungary and France at Puskas Arena on June 19, 2021 in Budapest, Hungary. (Photo by Laszlo Balogh - Pool/Getty Images)
Nyitókép: Laszlo Balogh - Pool

Megszólalt a Rossi-csapat sikereinek titkos kovácsa

Mentálhigiénés szakember segítségével mérték meg, a csapaton belül az adottságai alapján ki és milyen szerepre alkalmas.

Marco Rossi szövetségi kapitány szakmai stábjában dolgozik egy olyan szakember, aki nem a labdarúgásból érkezett, de jelentős a szerepe abban, hogy a világsztárok ellen is gladiátorként küzdöttek a mieink. Hajdu Zoltán mentáltréner, aki korábban vízilabdázókkal és jégkorongozókkal is dolgozott, három éve segíti a fociválogatottat. Korábban külsős tanácsadó volt, az Eb-n viszont már a stáb tagja.

"A mentáltrénernek a küzdőszellemet, a kitartást és kritikus helyzetben a nyugalom megőrzését kell elérnie – mondta a Blikknek. – Három pillérre építkezünk. Az első a szükséges fizikális, illetve mentális alapfelmérések és tesztek elvégzése, az ebből nyert adatok elemzése, feldolgozása. A második egy pozitív sztori megalapozása az egyes játékosoknak és a csapatnak, a harmadik pedig az, hogy minden játékosnak egyéni fejlesztési tervet tudjunk a kezébe adni."

Hajdu Zoltán segítségével sikerült kiűzni a „magyaros pesszimizmust” a válogatottból,szerinte azok a játékosok, akikkel foglalkozik, megeszik, szinte összetörik az ellenfelet. A futball és a siker nem csak azon múlik, kinek milyenek a fizikai adottságai, gyakran fejben dől el egy-egy meccs sorsa, és az egyes játékosok vagy a csapat gyengeségeit vagy erősségeit lehet elemezni pszichológiai és kognitív tesztekkel.

A koncentráció, a periférikus látás, a döntési sebesség és hatékonyság, illetve a fókuszálásra való hajlam mérésével térképezik fel a válogatott játékosait, és gyors és megbízható, egyénre szabott kommunikációs útmutatót tudnak készíteni. Ez abban is segít, hogy kiderüljön, a csapaton belül az adottságai alapján ki és milyen szerepre alkalmas.

Hajdu Zoltán szerint meccs előtt 2-3 nappal „szűrni kell a zajt”. A játékosoknak nem ajánlott telefonozni, Facebook-posztokat olvasgatni, konzoljátékokat használni, vagy újságírókkal beszélni, utóbbira ott a kommunikációs stáb.

"Mérkőzés előtt a legfontosabb az ingerek mérséklése, csak így lehet tiszta tudattal, bátor szívvel és hideg fejjel belemenni a küzdelembe – vélekedik Hajdu. – A motiváció ingadozása is kiküszöbölhető, ha a figyelem beszűkül és javul a koncentráció."

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395-nél a forint

395-nél a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×