eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa
Nyitókép: MOB-Média/Szalmás Péter

Csernoviczki Éva nagy döntés előtt, de áll a kihívások elébe

Az olimpiai bronzérmes cselgáncsozó a harmadik ciklusát kezdheti meg a MOB sportolói bizottságában. Csernoviczki Éva az InfoRádióban elmondta: nagyon fontosnak tartja, hogy a sportolók hangja hallható legyen, és megfelelően képviseljék sportágukat, társaikat a döntéshozatalokban. Úgy érzi, szerzett annyi tapasztalatot, hogy méltó legyen a testület elnöki tisztségének betöltésére, de még nem döntötte el véglegesen, hogy kandidál-e.

Öt új tagot választottak be a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportolói bizottságába: Csernoviczki Éva cselgáncsozó, Kerekes Gréta gátfutó, Manhercz Krisztián vízilabdázó, Pétervári-Molnár Bendegúz evezős, valamint Pigniczki Fanni ritmikus gimnasztikázó kapott bizalmat a szavazóktól. A téli sportágak képviselőinek – Kékesi Mártonnak és Knoch Viktornak – a mandátuma a 2026-os téli ötkarikás játékok után jár le, tehát a testület jelenleg hét tagot számlál. További három tagot a MOB elnöksége delegálhat, így bővülhet tízfősre a grémium. Ha a testület összeáll, az alakuló ülésen a bizottsági tagok maguk közül választják meg az elnököt.

Csernoviczki Éva a harmadik ciklusát kezdheti meg a MOB sportolói bizottságában, amit hatalmas megtiszteltetésként él meg. Az olimpiai bronzérmes cselgáncsozó az InfoRádióban elmondta:

a mai világban nagyon fontos, hogy a sportolók hangja hallható legyen, illetve képviseljék magukat és társaikat a döntéshozatalokban.

Hozzátette: a Magyar Olimpiai Bizottságnak is ez az egyik fő célkitűzése, valamint emlékeztetett arra is, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak sem véletlenül az „athletes first” (a sportolók mindenek előtt) az egyik legtöbbször idézett jelmondata.

Megerősítette, hogy csak akkor tartják meg a sportolói bizottság alakuló ülését, amikor összeáll a teljes testület, illetve nemcsak elnököt, hanem a hagyományoknak megfelelően két alelnököt is választanak majd. Az ő pozíciójuk nagyon fontos, hiszen szavazati joggal rendelkeznek a MOB közgyűlésében, illetve a sportolói bizottság mindenkori elnöke a MOB elnökségi tagja is egyben. Csernoviczki Éva közölte: a sportolói bizottság új elnökét elvileg hat jelölt közül választhatnák meg. A szabályzat szerint a testületbe most bekerült öt tag, valamint a téli sportok képviseletében további egy fő kandidálhatna a tisztségre, de arra számít, hogy nem fog mindenki élni ezzel a lehetőséggel.

A kétszeres Európa-bajnok cselgáncsozó még nem döntötte el véglegesen, hogy indul-e az elnöki posztért, egyelőre még gondolkodik rajta. Mint fogalmazott, „óriási kihívás” lenne számára a tisztség betöltése, és úgy érzi, szerzett annyi tapasztalatot három ciklus alatt, hogy meg tudjon felelni az elvárásoknak.

„Nagy valószínűséggel jelöltetni fogom magam, de még nem döntöttem el ezt a kérdést százszázalékosan”

– jegyezte meg.

Úgy véli, minden sportszövetségnek fontos, hogy legyen képviselete a MOB sportolói bizottságában, illetve más szervezetekben, akár nemzetközi téren is. Mint mondta, a magyar cselgáncs ebben a tekintetben nagyon jól áll, hiszen a szintén olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián az Európai Judo Szövetségnek, míg az Eb-aranyérmes Karakas Hedvig a nemzetközi szövetségnek a sportolói bizottságát erősíti.

Csernoviczki Éva 2021-ben fejezte be sportolói pályafutását, 2023 tavaszán pedig megszületett a kisfia, Maxim. Érmekben és sikerekben gazdag karriert zárt le, ugyanis sorozatban tizenegy kontinenstornán állt a dobogón, kétszer a legfelső fokán, 2011-ben pedig harmadik lett a világbajnokságon. Visszatekintve a pályafutására azt mondta, mint minden sportolónak, neki is az volt az álma, hogy olimpiai bajnok legyen. Ez ugyan nem jött össze neki (2012-ben Londonban bronzérmet szerzett), de utólag már nincs hiányérzete. Elismerte, hogy közvetlenül az olimpiák után nem mindig volt könnyű feldolgozni, ha nem úgy sültek el a dolgok, ahogy tervezte, most már azonban büszkén tud visszaemlékezni azokra a sikerekre, amiket elért tizenkilenc év alatt a felnőtt mezőnyben.

„Azt gondolom, hogy ez egyedülálló dolog, de a válogatott más tagjai is rengeteg szép sikert hoztak az elmúlt évek során a magyar dzsúdósportnak, úgyhogy abszolút elégedettek lehetünk” – zárta gondolatait Csernoviczki Éva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×