eur:
401.36
usd:
366.83
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta
A 34. Spar Budapest Maraton résztvevői a budai alsó rakparton 2019. szeptember 29-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Szombat reggeltől vasárnap délutánig futóversenyek lesznek Budapesten, 30 ezer résztvevővel

A hétvégén kerül sor Budapesten az év legnagyobb szabadidősport-eseményére: 30 ezer futó és városi túrázó, köztük több mint 6300 külföldi vesz részt a 39. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon.

A szervezők pénteki tájékoztatása szerint 110 országból és több mint 1000 hazai településről érkeznek indulók a fővárosba. Várhatóan ez lesz a koronavírus-járvány utáni időszak legnagyobb szabadidős sporteseménye, nevezni még a helyszínen is lehet a családi fesztivál több távjára. A futóversenyek útvonala érinti Budapest legszebb részeit, emiatt forgalmi változásokra kell készülni a Duna mindkét partján szombat reggeltől vasárnap délutánig. Összesen 18 táv közül választhatnak a futók, a legrövidebb, 1000 méteres családi kocogástól egészen a klasszikus 42,195 kilométeres maratonig. Az egyre népszerűbb városi túrák indulói pedig sétálva fedezhetik fel a magyar főváros legszebb részeit.

A családi fesztivál központi helyszíne Budán, az ELTE Lágymányosi Campusánál lesz. Innen rajtolnak és itt érnek célba a résztvevők, és több mint 50 kiállító is várja az érdeklődőket aktív programokkal, egészségügyi szűrésekkel, életmód tanácsadással.

A vasárnapi maraton mezőnye bejárja a rakpartokat a Duna mindkét oldalán, elfut a Parlament előtt, a Budai Vár alatt, a Lánchídon és a Szabadság hídon, bemennek a résztvevők a Margitszigetre, érintik az Andrássy út egy szakaszát, közvetlen közelről láthatják a Szent István Bazilikát és a Magyar Tudományos Akadémia épületét.

A szervező Budapest Sportiroda ezúttal is arra kéri a budapestieket, hogy minél nagyobb számban menjenek ki szurkolni, biztassák tapssal, vagy akár csak egy jó szóval a mezőny tagjait. A futókat frissítőállomások és zenei pontok is segítik.

A forgalomkorlátozásokról részletesen itt lehet olvasni, a rendőrség térképen is megjelenítette a változásokat:

"A 10 kilométeres távon lesz a mezőnyben 88 éves induló, a maratonra 79 éves futó is vállalkozik, tele lesz iskolásokkal és óvodás korú gyerekekkel a sulis váltó, valamint a családi futás, felemelő perceket élhetünk át a FODISZ Esélyegyenlőségi futam alatt, jönnek jelenlegi és korábbi élsportolók, politikusok, diplomaták, ismert emberek, rutinos futók és olyanok is, akik életükben először neveztek. Egy dolog közös bennünk: mindannyian tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás jobbá és mosolygósabbá teszi az életünket. Ezt ünnepeljük két napon át, és ezt üzenjük mindazoknak, akik jelenleg még nem így élnek" - mondta Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda ügyvezetője.

Az előrejelzések szerint ideális futóidő várható egész hétvégén Budapesten. A 39. SPAR Budapest Maraton Fesztivál első távjának indulói szombaton 8.00-kor rajtolnak majd, a maraton utolsó célba érkezője vasárnap 15 óra körül várható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×