eur:
401.6
usd:
364.16
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga
Az orosz Kamila Valijeva a rövidprogramját mutatja be a női műkorcsolyázók versenyében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 15-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Újabb olimpiai elsőség sorsa dőlt el egy doppingdöntéssel

A svájci legfelsőbb bíróság elutasította a doppingügyben elmarasztalt Kamila Valijeva orosz műkorcsolyázónak a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ítélete elleni fellebbezését.

Valijeva a jogi hatóságnál szerette volna elérni, hogy érvénytelenítse a CAS döntését, amellyel a sportolók fegyelmi ügyeiben eljáró testület négy évre felfüggesztette az orosz műkorcsolyázó versenyzési jogát a doppingellenes szabályok megsértése miatt. A svájci bíróság nem fogadta el az orosz fél érveit, így például azt, hogy a CAS megbízottjai nem járhattak volna el Valijeva esetében, mivel a sportoló nem adta írásos beleegyezését a választottbírósági eljárás megkezdéséhez. A moszkvai álláspont szerint hiba volt az is, hogy a CAS részéről nem fordítottak kellő figyelmet a „védett személy” fogalmára, így Valijeva fiatal korára, ami lehetővé tette volna a négyéves tilalmi szankció enyhítését.

Valijeva jogi képviselői az után fordultak a svájci legfelsőbb bírósághoz, hogy a CAS elutasította az Orosz Olimpiai Bizottság és az orosz sportági szövetség fellebbezését a műkorcsolyázó eltiltása után elvett 2022-es pekingi ötkarikás csapataranyérem ügyében. A fellebbezők azt szerették volna elérni, hogy az aranyérem Oroszországnak járjon, azonban a június 12-i meghallgatást követően az illetékes testület arra a következtetésre jutott, hogy Valijevát doppingvétség miatt megfelelő indokkal zárták ki a csapatversenyből, ezért az ottani eredményeit nem lehet figyelembe venni, így az oroszok nem kaphatnak aranyérmet.

A 2006-os születésű Valijeva – aki egyéniben eredetileg a negyedik helyen végzett – kezdettől ártatlannak vallotta magát.

A felmentését elérni akaró védői a többi között arra hivatkoztak, hogy a sportolónak a Pekingben elvégzett valamennyi doppingtesztje negatívnak bizonyult. A pozitív minta, amelyet 2021 decemberében vettek az orosz bajnokság során, a stockholmi labor késlekedése miatt csak 2022 februárjában vált ismertté, amikor már lezajlott az orosz győzelmet hozó olimpiai csapatverseny. Az is érv volt Valijeva mellett, hogy a trimetazidin, amit kimutattak nála, nem segíti a korcsolyázókat a sportteljesítmény javításában.

A pekingi aranyérmet az Egyesült Államok műkorcsolyacsapata kapta meg, miután Valijevát eltiltották. A versenyzői jog felfüggesztése 2021. december 25-től érvényes. A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) később azt tudatta, hogy a harmadikról a második helyre fellépő japánok mögött Oroszországot illeti meg a bronzérem, mert noha Valijeva kizárásával az összpontszáma 74-ről 54-re csökkent, így is megelőzi az 53-mal végzett Kanadát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Ma az ázsiai tőzsdéken vegyes volt a piaci hangulat, és nagy negatív fordulat volt látható a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európára is átterjedt a mérsékelten negatív befektetői légkör, estek az indexek, aztán a nyitást követően a vezető amerikai indexek is süllyedtek. Ebben szerepe lehetett a vártnál erősebb amerikai ISM szolgáltatói BMI-nek is, ami lassabb Fed kamatcsökkentést vetít előre, és annak is, hogy az iráni rakétacsapások miatt Izrael az iráni olajlétesítmények elleni csapást egyeztet az Egyesült Államokkal. Az is lényeges lehetett még, hogy a pénteki, kiemelt jelentőségű átfogó amerikai munkaerőpiaci jelentés előtt óvatossabbak voltak a befektetők az új pozíciók felvételével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×