eur:
395.56
usd:
369.25
bux:
70647.04
2024. június 26. szerda János, Pál
Marozsán Fábián a bolgár Grigor Dimitrov ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének második fordulójában a párizsi Roland Garros Stadionban 2024. május 30-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat

Taróczy Balázs: Marozsán és Fucsovics is képes lehet nagy bravúrra az olimpián

Nőtt az olimpiai tenisztorna presztízse az által, hogy a Roland Garros lesz a helyszín Párizsban – mondta az InfoRádióban a kétszeres Grand Slam-tornagyőztes, aki szerint a két legjobb magyar férfijátékos felszabadultan játszhat majd az ötkarikás játékokon, és akár a világsztárok dolgát is megnehezítheti.

Marozsán Fábián a 42., míg Fucsovics Márton az 55. helyen áll a férfi teniszezők világranglistáján, ami alapján alanyi jogon várhatóan mindketten ott lehetnek majd a párizsi olimpián. A Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) hivatalosan július 4-én, Wimbledonban jelenti be, hogy ki az a 172 játékos (86 férfi és 86 nő), aki részt vehet az ötkarikás játékokon. Jó esély van arra, hogy Marozsán Fábián és Fucsovics Márton egymás oldalán párosban is indulhat a francia fővárosban, de erről csak a következő hetekben születik döntés.

Taróczy Balázs az InfoRádióban elmondta: mindkét magyar teniszező nagyszerű eredményeket ért el az elmúlt egy évben, szorgosan gyűjtögették a világranglista-pontokat, így megérdemlik, hogy ott legyenek az olimpián. Kiemelte, hogy az ötkarikás játékok teniszversenyeit a Roland Garroson rendezik, ami szerinte növeli a viadal presztízsét, a világ legjobb teniszezői pedig néhány héttel a Grand Slam-torna után visszatérnek a legendás létesítménybe.

Marozsán Fábiánt a második fordulóban a bolgár Grigor Dimitrov, míg Fucsovics Mártont az első körben a görög Sztefanosz Cicipasz búcsúztatta a francia nyílt teniszbajnokságon.

A párosban kétszeres Grand Slam-tornagyőztes teniszező hozzátette: a résztvevőknek könnyebbséget jelent majd, hogy az olimpiai tornán a Roland Garrossal ellentétben nem három, hanem csak két nyert játszmáig tartanak mérkőzések. Bár a 70 esztendős Taróczy Balázs nem vehetett részt olimpián (a tenisz 1968 és 1984 között nem szerepelt a programban), úgy véli, az ötkarikás játékokon való versenyzés mindenki számára különleges érzés, és

a teniszben is egyre nagyobb jelentőségük van az olimpiai eredményeknek, sikereknek.

A háromszoros világbajnok szerint az olimpiai torna továbbra sem ér fel a Grand Slam-versenyekhez, de ha előbbin „valaki váratlanul jó eredményeket tud elérni, arra mindenki odafigyel világszerte”. Mint fogalmazott, biztos benne, hogy Marozsán Fábiánnak és Fucsovics Mártonnak fantasztikus élmény lesz az olimpiai szereplés, és bízik benne, hogy jól teljesítenek majd.

Taróczy Balázs emlékeztetett, hogy az olimpián egy országból legfeljebb négy játékos indulhat egyéniben, továbbá minden nemzeti szövetség két párost, valamint egy vegyes párost nevezhet, így „nem kell félni attól”, hogy a magyarok például a világranglistán a 10. és a 20. hely között álló spanyollal kerülnek össze, illetve attól sem kell tartani, hogy csak salakspecialisták lesznek a mezőnyben. Egyébként az 1992-es barcelonai olimpia óta először rendezik salakon az ötkarikás tornát.

Mindezek alapján a magyarok akár viszonylag könnyen legyőzhető ellenfelet is kaphatnak az első fordulóban. Hangsúlyozta, hogy

Marozsán Fábián és Fucsovics Márton is bebizonyította már, hogy képes bravúrokra.

Ráadásul az olimpián nem is lesz rajtuk akkora nyomás, mert nem kell azon gondolkodniuk, hogy hány ATP-pontot kell összeszedniük. Mint mondta, az ötkarikás játékokon minden adott lesz ahhoz, hogy felszabadultan játszhassanak, ha pedig sikerülne elérni egy nagyobb eredményt, annak biztosan örülnének a magyar teniszrajongók.

Taróczy Balázs úgy gondolja,

a tenisz egyik szentélyében győzni nagy rangot jelent, ezért arra számít, hogy a világsztárok is nagyon komolyan veszik az olimpiai tornát.

Emlékeztetett, hogy Marozsán Fábián és Fucsovics Márton is ért már el nagy győzelmeket salakon, így bizakodhat. Felidézte, hogy Marozsán 2023 májusában megverte a háromszoros Grand Slam-tornagyőztes Carlos Alcarazt a római salakpályás ATP 1000-es versenyen. Hozzátette: valószínűleg mindkét magyar játékosnak kedvezni fog, hogy két szettet kell hozni egy meccs megnyeréséért Párizsban, és képesnek tartja őket arra, hogy akár meglepetést is okozzanak.

Taróczy Balázs szerint a bravúrokat nem feltétlenül abban kell mérni, hogy ki hány fordulón jut túl az ötkarikás játékokon, mert a kvótaelosztások miatt gyengébb képességű játékosok is lesznek a mezőnyben. Ugyanakkor a torna végső fázisába vélhetően a legjobbak tudnak majd eljutni. A két magyar teniszező párizsi szereplésével és esélyeivel kapcsolatban azt mondta, nem az jelentené a bravúrt esetükben, ha egy vagy két fordulót sikeresen teljesítenének, hanem ha legyőznének egy világsztárt. Mint fogalmazott, képesnek tartja őket erre, mert a korábbi versenyeken láthattuk, hogy meg tudják nehezíteni a világranglistán náluk előkelőbb helyen álló játékosok dolgát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×