eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Nyitókép: Pexels.com

Hét évig ringott az óceánon a "nulla energiás" vitorlás

Az Energy Observer a Napból, a szélből és a tengervízből nyeri a működéséhez szükséges összes energiát

Hétéves világkörüli út után kikötött a franciaországi Bretagne Saint-Malo kikötőjében a világ első, tiszta energiával meghajtott hajója, az Energy Observer, amely a Napból, a szélből és a tengervízből nyeri a működéséhez szükséges összes energiát.

Az ötmillió euróból (másfél milliárd forint) megépített, napelemekkel, szélturbinákkal és üzemanyagcellás technológiával felszerelt, 30 méter hosszú katamarán július 27-től a Szajnán Párizsban horgonyoz majd.

A hajó több mint ötven országot érintő körútja során mintegy száz alkalommal kötött ki. Összesen 68 ezer tengeri mérföldet (mintegy 126 ezer kilométert) tett meg, a földkörüli út több mint háromszorosát.

A katamarán útja során felhasznált energia 40 százaléka szélenergia, 40 százaléka napenergia volt, 20 százalékot pedig a tengervízből elektrolízis útján nyert hidrogén biztosított.

A cég most az Energy Observer 2 projekten dolgozik, ez egy 120 méter hosszú, 22 méter széles és 5000 tonna kapacitású, folyékony hidrogénnel működő teherhajó lesz.

A tengeri kereskedelem évente a Földön kibocsátott üvegházhatású gázok 3 százalékáért felelős - közölte a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO), amely 2050-re nullára szeretné csökkenteni a kibocsátást.

Egy napenergia-meghajtású hajó már 2010-2012-ben megkerülte a Földet, a Turanor PlanetSolar nevű katamarán Monacóból indulva 19 hónap alatt tett meg 60 ezer kilométert, hogy felhívja a figyelmet a megújuló energiaforrásokra.

Címlapról ajánljuk
Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország,  csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország, csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is. Eközben az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a hírek szerint pedig több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×