eur:
392.93
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

A város felbolydult, az Olympiakosz nincs otthon Athénban

Este kilenc órakor kezdődik Athénban a harmadik számú európai klubkupa, az UEFA Konferencia-liga döntője. Az a két csapat jutott a végjátékba, amellyel a főtábla magyar szereplője, a Ferencváros megküzdött, de nem bírt.

Az akkor még Dejan Stankovic által dirigált magyar zöld-fehér gárda a két finalista közül ősszel a Fiorentinával játszott, mégpedig mindkétszer döntetlent. Tavasszal az úgy nevezett playoff körben az Olympiakosszal mérkőzött, a görögök jobbak voltak, kettős győzelemmel jutottak tovább.

A pireuszi csapat kétségtelenül jó benyomást keltett, de nem túlzás, senki nem gondolta akkor itthon, hogy ott lesz az athéni döntőben. A kikötőváros egybeépült a döntő színhelyével, a görög fővárossal, mégis erős túlzás lenne azt vélni, hogy óriási előnyt jelent majd az Olympiakosznak, hogy a saját stadionjától nagyjától 15 kilométernyire, a Nea Filadelfiában, a csak ülőhelyes arénában léphet pályára.

A stadion ugyanis az AEK Athén bázisa, a két klub között gyűlöletes a viszony.

Ezért 3000 rendőr lesz szolgálatban (ami nem kevés, tekintve, hogy a stadion „mindössze” 32 ezer férőhelyes), bezárták az iskolákat, forgalomtereléseket foganatosítottak, s Pireuszból csoportosan szállítják a görög szurkolókat. Még az ételszállítást is megszigorították, biztonsági okokból, Athén északi része felé.

Mondhatni a készülődés éppen olyan nagy, mint a tét: az Olympiakosz az első görög csapat lehet, amelyik európai klubkupát nyer. Illendő megjegyezni: döntős volt már, 1971-ben, a királykategóriában, a Puskás Ferenc által irányított Panathinaikosz, amely Londonban kikapott az Ajaxtól.

Az Olympiakosz nagyon hektikus szezont koronázhat meg, s még csak nem is elsősorban azért passzol a jelző, mert a piros-fehéreknek szemernyi esélyük sem volt a bajnoki címre, harmadikok lettek a PAOK és az AEK mögött. A februárban a csapatot átvevő José Luis Mendilibar az idényben már a harmadik vezetőedző lett. Diego Martínez és Carlos Carvalhal után következett, szerződtetése nagy húzásnak bizonyult Azóta a csapat a mérkőzései több mint 68 százalékát megnyerte.

Mendilibar arról is beszélt a mérkőzés előtt, hogy számára hasonló volt a képlet, mint tavaly a Sevillával, amelyet felrázott, s végül megnyerte vele az Európa-ligát José Mourinho AS Romája ellen. „Nem tudtuk megnyerni a bajnokságot, de nyerhetünk Európában, mint ahogy a Sevillával is sikerült” magyarázta.

Az ellenfél, a Fiorentina tavaly is európai kupadöntős volt, mégpedig ugyanebben a sorozatban, a Konferencia-ligában. Akkor alulmaradt a West Ham Uniteddel szemben, most nyilvánvalóan az a cél, hogy botoljon meg a gárda az utolsó akadályban.

A mostani idény mély fájdalommal is járt, hiszen a Fiorentina elveszítette ügyvezetőjét, Joe Baronét, aki márciusban, az Atalanta elleni bajnoki mérkőzésen szívrohamot kapott, s elhunyt.

„Mindnyájunknak olyan volt, mint egy apa, mindig megvédett minket, és soha nem hagyott csüggedni bennünket. Most érte is játszunk” – mondta a csapatkapitány, Cristiano Biraghi.

A Fiorentina legutóbb 2001-ben szerzett trófeát, azóta súlyos anyagi problémái miatt megjárta poklot, újra az olasz élcsapatok közé emelkedett. Tavaly az Olasz Kupa és a Konferencia-liga döntőjében is szerepelt, de nyerni nem tudott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×