eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Lausanne, 2018. július 18.Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a NOB végrehajtó bizottságának ülésén a világszervezetl lausanne-i székházában 2018. július 18-án. (MTI/EPA/Jean-Christophe Bott)
Nyitókép: MTI/EPA/Jean-Christophe Bott

A NOB-elnök elmagyarázta, mi a gond a busás bónuszokkal

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke nyíltan bírálta a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (WA), amiért pénzdíjat ajánlott fel a sportág párizsi olimpiai bajnokainak.

„Nem a pénzdíjról van itt vita, mert díjazás évtizedek óta létezik” – jelentette ki pénteken egy sajtóeseményen a NOB vezetője, hozzátéve, hogy a jutalmakat hagyományosan a nemzeti olimpiai bizottságok, kormányok, szponzorok adják az olimpián elért eredményekért és nem a sportági szövetségek, mert ez nem feladatuk. „Ez a kérdés elsősorban arról szól, hogy miként támogathatjuk a legmegfelelőbb módon a sportolókat.”

A német sportvezető hangsúlyozta, hogy a NOB olimpiai bevételeinek 90 százalékát visszaforgatják, s ennek elsősorban a nemzetközi sportági szövetségek és a nemzeti olimpiai bizottságok a haszonélvezői,

a szövetségeknek pedig ezen bevételeikből a hátrányosabb helyzetű országok sportolóit kellene támogatniuk, és nem növelni a különbséget az atléták között.

„A szövetségek feladata az, hogy mindent megtegyenek e szakadék csökkentéséért, ami a szerencsésebb, kivételes helyzetű országok és a kevésbé szerencsésebbek között tátong. Ez adja a vitát a WA döntésével kapcsolatban” – mondta Bach.

Sebastian Coe, a WA elnöke közel egy hónapja jelentette be, hogy számonként 50 ezer dollár jutalmat ad a párizsi játékok valamennyi aranyérmesének, s erre 2,4 millió dollárt különít el a NOB-tól a WA-nak járó összegből.

Az atléták üdvözölték a döntést, ugyanakkor más sportágak és nemzeti olimpiai bizottságok irányából éles kritikákat fogalmaztak meg azzal kapcsolatban. A Brit Olimpiai Bizottság első embere például azt hangoztatta, a WA-nak nem lett volna szabad úgy meghoznia egy ilyen döntést úgy, hogy nem egyeztetett róla más sportágakkal, illetve a NOB-bal. David Lappartient, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke pedig azt emelte ki, hogy a WA eljárása ellenkezik az olimpiai eszmével.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×