eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Unsplash.com

Olimpiai kvóták: óriási téttel bíró eseménynek ad otthont Szeged

Április 25. és 28. között Szegeden rendezik az evezős Európa-bajnokságot és az Európai Olimpiai és Paralimpiai Kvalifikációs Regattát. A Magyar Evezős Szövetség elnöke az InfoRádióban azt mondta, ez lesz minden idők legnagyobb hazai nemzetközi versenye a sportágban. Cseh Ottó reméli, hogy több magyar olimpiai kvóta is születik majd a Maty-éren.

A párizsi olimpiát megelőző egyik legnagyobb téttel bíró nemzetközi evezős versenyre várhatóan 38-40 országból mintegy 1200 résztvevő (sportoló, szakvezető, kísérő) érkezik Szegedre április 25. és 28. között. A regatta alkalmával négy versenyszámban tíz olimpiai kvóta és három paralimpiai versenyszámban három kvalifikációt érő helyezés megszerzésére van lehetőség.

Természetesen a kvóták nagyon-nagyon fontosak, de vigyázó szemeink az Európa-bajnokságon részt vevő versenyzőkön is rajta lesz

– fogalmazott az InfoRádió Ötkarika című műsorában Cseh Ottó.

A 2024-es kontinensviadalnak és a kvalifikációs regattának eredetileg egy olaszországi kisváros lett volna a házigazdája, de egy tavaly februári – sikeres – pályázat révén a szegedi rendezés mellett döntött a Nemzetközi Evezősszövetség. A MESZ már 2011-ben is pályázott az olimpiai kvalifikációs versenyre, de akkor Sevilla városa nyert ellenében – jegyezte meg a szövetség elnöke, hozzátéve: a magyar evezősök előtt nyitva áll a lehetőség, hogy hazai pályán szerezzenek kvótát a párizsi ötkarikás játékokra.

Cseh Ottó jelezte, a kvótaszerzés evezésben „nagyon nehéz”. Hazánk öt egységben képviselteti magát; a legtapasztaltabb versenyző Pétervári-Molnár Bendegúz – Rio és Tokió olimpikonja –, aki már eddig is nagyon komoly eredményeket ért el, és most is kvótát szerezhet. „De nem mondanánk le az összes többi magyar versenyző esélyéről sem” – tette hozzá.

A szakember érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy az egypárevezős számban az első három helyezés ér kvótát – a nőknél ez a kihívás vár Gadányi Zoltánára is. A könnyűsúlyú kétpárevezősök esetében az első és második helyezett, a paraevezősöknél – a PR1 kategóriában – csak a győztes örülhet.

Fontos üzenetnek tartják egyébként, hogy együtt, egy pályán versenyeznek majd az épek és a fogyatékossággal élők.

A Magyar Evezős Szövetség 2023-ban alkotta meg a 10 éves stratégiáját, aminek számos pillére van, köztük a versenysport, utánpótlássport, egyetemi sport, valamint a tengeri evezés is, miután a 2028-as Los Angeles-i olimpián szerepel az úgynevezett beach sprint, ami új lehetőséget teremt a magyarok számára, hogy megmutassák magukat. A szövetség elnöke utóbbi számot illetően emlékeztetett: a vitorlás szakág már bizonyított, hogy tenger nélkül is lehet eredményesen szerepelni az olimpián, utalva Berecz Zsomborra, aki ezüstérmet nyert Tokióban, „úgyhogy arra készülünk, hogy 2028-ban akár már tengeri evezésben, beach sprintben is kvalifikáljunk.”

A Cseh Ottóval készült teljes interjú az InfoRádió Ötkarika című műsorában hangzott el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×