eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A 2024-es párizsi nyári olimpia érmeinek bemutatója a francia főváros melletti Saint-Denisben 2024. február 8-án. A XXXIII. nyári olimpiai játékokat 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik a francia fővárosban.
Nyitókép: MTI/EPA/Teresa Suárez

Veszélyben az olimpiai érmek: sztrájk a párizsi pénzverdében

Újabb munkabeszüntetés miatt aggódhatnak Párizsban.

Nagyjából négy hónappal a párizsi olimpia kezdete előtt veszélybe került az érmek gyártása. Kedden ugyanis sztrájkba lépett a Monnaie de Paris, vagyis a Párizsi Pénzverde munkatársainak egy része, magasabb fizetést követelve – írta az AFP nyomán a Le Parisien. Az intézet műhelyeiben készülnek a francia eurók, valamint a nyári ötkarikás játékok medáljai is.

„Általánosságban elmondható, hogy az érmek gyártása folytatódik, és a gyártási ütemtervünkön belül vagyunk" – közölte egy forrás az AFP-vel. A sztrájkolók számát mintegy ötvenre becsülte a 430 alkalmazottból. A sztrájk azonban megerősödhet, ha a fizetésekről szóló kötelező éves tárgyalások nem járnak sikerrel.

Az AFP szerint a vezetőség javaslata 4,5 százalékos béremelést irányoz elő az évi 28 ezer eurónál kevesebbet kereső alkalmazottak számára, majd sávosan csökkenve, a 42 ezer és 48 ezer euró között keresők 1,5 százalékos emelést kapnának.

„Ha havonta 50 euróval többet kapsz, az nem jelenti azt, hogy jól megélsz" – kritizálta a terveket egy érdekképviseleti vezető, utalva a párizsi bérleti díjak szintjére és a tartós inflációjára.

Az olimpiai játékok szervezőbizottsága februárban mutatta be az arany-, ezüst- és bronzérmek tervét. A különlegessége, hogy a Chaumet nevű francia ékszerész által tervezett 18 grammos érméket az Eiffel-toronyból a korábbi felújítások során levett vasdarabokból készítik.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×