eur:
392.77
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Barcelona, 2012. május 6.Lionel MESSI, a Barcelona argentin csatára (b2) megöleli edzőjét, Josep GUARDIOLA-t, mögötte csapattársai állnak, miután megszerezte negyedik gólját az Espanyol ellen a spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokság 2012. május 5-i mérkőzésén a barcelonai Camp Nou Stadionban. A Barcelona 4-0-ra győzött, Messi pedig az 50. góljánál tart, és ezzel az európai labdarúgás történetében ő az első, aki egy bajnoki idényben félszázszor talált be az ellenfelek kapujába. (MTI/EPA/Toni Garriga)
Nyitókép: (MTI/EPA/Toni Garriga

Kitalálja, melyik klub veszítette a legtöbb pénzt a játékospiacon az elmúlt tíz évben?

Egy új kutatás szerint a Barcelona, a Chelsea és az Arsenal bukta a legtöbb pénzt az átigazolásokon 2014 óta.

A CIES (Center International d'Etude du Sport, a Sporttanulmányok Központja) a labdarúgásra szakosodott részlege a 2014 és 2023 közötti évtizedben vett és eladott játékosokról készített tanulmányt. (Az akadémistákat nem vette figyelembe.)

A legnagyobb veszteséget a La Liga óriása, a Barcelona produkálta, 631 millió eurót bukva. Némileg meglepő ez az adatsor, hiszen a katalánok az elmúlt időszakban sokat tettek azért, hogy veszteségeiket csökkentsék, igaz, nem feltétlenül sikerült nagy összegű játékoseladásokkal kompenzálni a vásárlásokat, leszámítva Neymar elengedését, hiszen ma is élő „világrekordot” hozott, 220 millió euróval.

A Barcelona több mint 1,2 milliárd eurót költött, és 613 millió eurót szedett be eladásból. A legkirívóbb példa a brazil Philippe Coutinhóé,

aki 2018-ban 135 millió euróért szerződött oda a Liverpooltól, majd 20 millió euróért távozott – kétszeri kölcsönadás után – az Aston Villához. Még mindig csak 31 éves, szeptemberben kölcsönbe a katari el-Duhailhoz került, egy évre.

Nem volt jó üzlet Ousmane Dembélé sem. A Barcelona 135 millió euróért szerződtette a Dortmundtól, tavaly nyáron ellenben csak 50 millió euróért adta el a Paris Saint-Germainnek.

Még meglepőbb, hogy a legnagyobb hasznot a Lille OSC realizálta, 386 millió eurós nyereséggel. (S ebben már nincs is benne a 2012-ben a Chelseanek 35 millióért eladott, gyakorlatilag saját nevelésű Eden Hazard értékesítése.)

A francia klub még soha nem vett 27 milliónál drágábban játékost (a kanadai válogatott Jonathan David a rekorder), ellenben hat játékost eladott ennél drágábban. Csak két példa: Victor Osimhent több mint ötvenmillió eurós haszonnal adta el a Napolinak, míg Rafael Leaót majdnem harmincmillióssal az AC Milannak. (Alighanem hozzátartozik a Lille elsőségéhez még egy magyarázó mondat: az eladás és a vétel különbségét tekintve csúcstartó, nem az eladások abszolút összegét tekintve.)

A Lille mögött a második legjobb mérleggel az Ajax dicsekedhet. A Steven Bergwijnért kifizetett 31 millió euró a kiadási rekord, ugyanakkor tizenegy játékost adott el ennél drágábban, köztük Antonyt (95 millió euró), Frenkie de Jongot (86 millió) és Mathijs de Ligtet (85,5 millió).

Megszokhattuk már, hogy az angol élvonal klubjai költik a legtöbbet, így aztán a Premier League nagyjai ott vannak a legtöbbet veszítők listájának élcsoportjában.

Aki követi a nemzetközi labdarúgást, különösen a legutóbbi három átigazolási időszak alapján kapásból rávágja, hogy a Chelsea veszítette közülük a legtöbbet – és igaza van. A Kékek 2017 nyara óta tizenhat (!) játékosért fizettek ki legalább ötvenmillió eurót, előtte csak egyért, 2010-ben Fernando Torresért. A tizenhatból három (Enzo Fernández, Moises Caicedo és Romelu Lukaku) 110 milliónál is többe került. A Kékek körülbelül 1,2 milliárd eurót költöttek és 730 millióért adtak el játékosokat.

A harmadik helyen áll az Arsenal, a Manchester United az ötödik, az Aston Villa a hetedik, az Everton a nyolcadik és a Liverpool a kilencedik.

A kutatások azt mutatják, hogy a jelentős veszteségek gyakran annak a következményei, hogy a „nagy igazolások” jóval kevesebbért távoznak, mint amennyiért a klub eredetileg megvásárolta őket.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatás kitekint Európán kívülre is. Bár a kínai Szuperliga klubjainak eszement költekezésének éppen csak a vége esik már bele a vizsgált időszakba, de néhány egyesület így is felfért a listára. „Újoncok” a szaúdi klubok – el-Naszr, el-Hilal, el-Ahli, el-Ittihád –, amelyek a bő elmúlt egy évben írták át a futballpiaci jelenségeket.

Arra is kitér a jelentés, hogy a legszűkebb elitbe tartozó – akár úgy is érthető: a Bajnokok Ligája megnyerésére is esélyes – klubok közül a Manchester City és a Bayern München mérlege a leginkább irigylésre méltó. Az angol bajnok 59, a német 61 milliós veszteséggel zárta csak ezt az időszakot.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×