eur:
395.21
usd:
368.39
bux:
71616.66
2024. július 2. kedd Ottó
PARIS, FRANCE - JANUARY 12: The flag of the Paris 2024 Olympic Games is seen near the French national flag and the European flag at the entrance of the Elysee Palace during the first weekly cabinet meeting following a government reshuffle at the presidential Elysee Palace on January 12, 2024 in Paris, France. Frances new prime minister Gabriel Attal unveiled his cabinet overnight, two days after he was appointed. (Photo by Chesnot/Getty Images)
Nyitókép: Chesnot / Getty Images

Párizs 2024 - Nincs szó helyszínváltoztatásról: a megnyitó a Szajnán lesz!

A párizsi olimpia nyitóünnepsége marad a Szajna folyón - jelentette ki a nyári ötkarikás játékok szervezőbizottságának elnöke.

Tony Estanguet a France Inter rádiónak nyilatkozva cáfolta, hogy módosítást terveznének. "A ceremónia helyszíne nem változik, a Szajna-parti megnyitón dolgozunk továbbra is" - jelentette ki.

A találgatások az esetleges helyszínváltoztatásról azt követően erősödtek fel, hogy december elején a Szajna-parton, az Eiffel-torony közelében egy férfi, aki véres akciója előtt videóban hűséget fogadott az Iszlám Államnak, megtámadott három embert, közülük egyet megölt.

A francia biztonsági szolgálatok előtte és azóta is folyamatosan kétségüket fejezik ki, hogy akkora területet, mint ahová az olimpia nyitóünnepségét is tervezik, teljes mértékben biztonságossá lehet tenni.

Ugyanakkor Amelie Oudea-Castera sportminiszter a francia rádiónak adott minapi interjújában így fogalmazott: "nincs B tervünk, egy koncepciónk van, amely több altervet is tartalmaz, s megfelelő a biztonsági kapacitásunk a rendezvény biztosítására."

A július 26-i nyitóceremónián nagyjából hat és fél kilométeres szakaszon, megközelítőleg 160 hajón fognak mintegy tízezer sportolót szállítani a Szajnán, és a kalkulációk szerint a parton hatszázezer ember lesz majd jelen.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 15:34
2024. július 2. 15:21
×
×
×
×